Facebook Pixel

Асқазан және он екі елі ішек ойық жарасы

Асқазан мен он екі елі ішектің ойық жарасы – бұл асқазан-ішек шырышты қабатының бетінде жаралардың пайда болуымен сипатталатын қайталанатын патология, қабынуды тудыратын осы түзілімдер. Ауру нашарлаған кезде адам іштің жоғарғы бөлігінде өткір ауырсынуды сезінеді, біраз уақыттан кейін ремиссия пайда болады. Аурудың максималды дамуы 20-30 жастағы адамдарда байқалады, бұл осы жастағы адамдардың дұрыс тамақтанбауымен және салауатты өмір салтын ұстанбауымен негізделеді. Ерлер бұл аурумен әйелдерге қарағанда 5-6 есе жиі ауырады. Асқазанның ойық жарасы адамды ұзақ уақыт жұмыс істемей қалуы мүмкін.

Ауру он екі елі ішектің ойық жарасы – себептері

Бастапқы ақаулар және одан әрі ойық жаралар белгілі бір агрессивті факторлардың (пепсин ферменті, асқазан қышқылы) әсерінен пайда болады.

  • Хеликобактер пилори ойық жара ауруының негізгі себебі болып табылады. Бұл асқазан-ішек жолдарының қорғаныш қабығын бұзатын және асқазандағы қышқылдық деңгейін бұзатын қабыну ошақтарының пайда болуын тудыратын микроб.
  • Кейбір препараттарды үнемі қабылдау: стероидтер, гормоналды препараттар.
  • Теңгерімсіз тамақтану.
  • Тәжірибесі бар зиянды әдеттер, темекі шегу, алкогольді ішу.
  • Үнемі стресстік жағдайлар.
  • Мұрагерлік бейімділік.

Симптомдары

Бұл ауру толқын тәрізді көрініспен сипатталады, жоғарыда айтылғандай, шиеленісулер тыныштық кезеңдерімен ауыстырылады, олардың ұзақтығы аурудың кезеңіне және өмір салтына байланысты. Әдетте, өршу күзде және көктемде айқынырақ болады. Аурудың өршуін тудыратын бірнеше факторлар:

  • Дұрыс емес диета.
  • Шамадан тыс жаттығулар.
  • Стресс және дәрі-дәрмек.

Асқазан жарасының негізгі белгілеріне мыналар жатады:

  • Іш қуысының жоғарғы бөлігіндегі, асқазан аймағындағы жедел ауру сезімі. Ауырсыну ерте және кеш болуы мүмкін, біріншісі тамақ ішкеннен кейін бірден пайда болады, тамақтанғаннан кейін бірнеше сағаттан кейін кеш ауырсыну.
  • Түнде пайда болатын өткір аштық. Бұл он екі елі ішектің ойық жарасының тікелей белгісі.
  • Қышқылдықтың жоғарылауына байланысты қыжыл. Өздігінен пайда болуы немесе ауырсынумен бірге жүруі мүмкін.
  • Қышқыл мен өт қоспасы бар жағымсыз кекіру.
  • Жүрек айнуы. және жеңілдететін құсу .
  • Тәбеттің жоғарылауы. Жедел ауырсыну кезінде тәбет мезгіл-мезгіл жоғалып кетуі мүмкін. 
  • Ситофобия – тамақтанудан қорқу.
  • Тұрақты іш қату.

Асқазанның ойық жарасы және диагностикасы. он екі елі ішек

Дәл диагнозды тек арнайы гастроэнтеролог ғана қоя алады. Асқазан ойық жарасының диагностикасы бірқатар шараларды қамтиды:

  • Іш қуысын пальпациялау.
  • Іш қуысын талдау. тері.
  • EFGDS  - асқазан-ішек жолдарының ішкі қабығын зерттеу.
  • Жалпы биохимиялық талдау үшін қан алу.
  • Нәжістің зертханалық талдауы. және несеп.
  • Іш қуысының ішкі мүшелерінің УДЗ.
  • Асқазанның рентгенографиясы. Ол аурудың соңғы кезеңдерінде жүргізіледі.
  • рН-метрия – асқазан сөлінің күйін зерттеу.
  • Helicobacter бактериясын анықтауға бағытталған диагностикалық шаралар.

Ағзаға Helicobacter pylori қоздырғышының енуіне жол бермеу үшін асқазан мен он екі елі ішектің ойық жарасының алдын алу.

  • Бұрынғы ауруларды анықтау үшін тұрақты медициналық тексеру.
  • Барлық зиянды әдеттерден , иммунитетке теріс әсер ететін факторлардан толықтай арылыңыз.
  • Дұрыс тамақтану – алдын алудың маңызды нүктесі. Ең бастысы - дұрыс өңделген тағамдарды пайдалану, жиі және аз мөлшерде жеу керек.
  • Дәрілерді тек дәрігердің бақылауымен қабылдау керек.
  • Стресс пен алаңдаушылықты азайтыңыз. Кейбір жағдайларда табиғи седативті препараттарды қабылдау ұсынылады.
  • Денеге шамадан тыс физикалық күш түсірмеуге тырысыңыз.
  • Дұрыс ұйқыны сақтаңыз, ұйқының болмауына жол бермеңіз. Адамға кем дегенде 8 сағат сау ұйқы қажет. 
  • Тамақтану бойынша кеңес

    Бұл аурудан зардап шегетін адамдар белгілі бір диетаны ұстануы керек. Диетада өнімдер шырышты қабықты тітіркендірмеу үшін мүмкіндігінше бейтарап болуы керек. Сіз калориялардың санын бақылауыңыз керек, олар дененің күнделікті қажеттіліктерін өтеу үшін жеткілікті болуы керек. Күнделікті диета 5-6 тағамнан тұрады. Тұтынуға болатын тағамдар:

    • Жарма мен сұлы негізіндегі шырышты сорпалар.
    • Майы аз. ет: тауық еті, бұзау еті.
    • Тек сұйық жарма.
    • Тауық жұмыртқасы тек жұмсақ пісірілген немесе араластырылған жұмыртқа.
    • Табиғи компоттар мен желе.
    • Майы аз сүзбе.
    • Бал.

    Бас тартуға болатын тағамдар:

    • Қуырылған тағамдар.
    • Ашытқыдан пісірілген өнімдер.
    • Қырыққабат, қызанақ, бұршақ дақылдары.
    • Атымды дәмдеуіштер, тұздалған қиярлар мен консервілер.
    • Ет сорпасы.
    • Қуатты кофе мен шай.

     

    Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.