Асқазан мен он екі елі ішектің ойық жарасы – бұл асқазан-ішек шырышты қабатының бетінде жаралардың пайда болуымен сипатталатын қайталанатын патология, қабынуды тудыратын осы түзілімдер. Ауру нашарлаған кезде адам іштің жоғарғы бөлігінде өткір ауырсынуды сезінеді, біраз уақыттан кейін ремиссия пайда болады. Аурудың максималды дамуы 20-30 жастағы адамдарда байқалады, бұл осы жастағы адамдардың дұрыс тамақтанбауымен және салауатты өмір салтын ұстанбауымен негізделеді. Ерлер бұл аурумен әйелдерге қарағанда 5-6 есе жиі ауырады. Асқазанның ойық жарасы адамды ұзақ уақыт жұмыс істемей қалуы мүмкін.
Ауру он екі елі ішектің ойық жарасы – себептері
Бастапқы ақаулар және одан әрі ойық жаралар белгілі бір агрессивті факторлардың (пепсин ферменті, асқазан қышқылы) әсерінен пайда болады.
Бұл ауру толқын тәрізді көрініспен сипатталады, жоғарыда айтылғандай, шиеленісулер тыныштық кезеңдерімен ауыстырылады, олардың ұзақтығы аурудың кезеңіне және өмір салтына байланысты. Әдетте, өршу күзде және көктемде айқынырақ болады. Аурудың өршуін тудыратын бірнеше факторлар:
Асқазан жарасының негізгі белгілеріне мыналар жатады:
Асқазанның ойық жарасы және диагностикасы. он екі елі ішек
Дәл диагнозды тек арнайы гастроэнтеролог ғана қоя алады. Асқазан ойық жарасының диагностикасы бірқатар шараларды қамтиды:
Ағзаға Helicobacter pylori қоздырғышының енуіне жол бермеу үшін асқазан мен он екі елі ішектің ойық жарасының алдын алу.
Бұл аурудан зардап шегетін адамдар белгілі бір диетаны ұстануы керек. Диетада өнімдер шырышты қабықты тітіркендірмеу үшін мүмкіндігінше бейтарап болуы керек. Сіз калориялардың санын бақылауыңыз керек, олар дененің күнделікті қажеттіліктерін өтеу үшін жеткілікті болуы керек. Күнделікті диета 5-6 тағамнан тұрады. Тұтынуға болатын тағамдар:
Бас тартуға болатын тағамдар:
Ақпараттық бюллетеньге жазылу