Facebook Pixel

Колит

Колитбұл ас қорыту жүйесінің тоқ ішекте локализацияланған қабынуы бар патологиясы. Асқазан-ішек жолдары ауруларының жалпы санының ішінде колит жиі кездеседі.

Аурудың жедел және созылмалы түрлері бар. Жедел өте тез және қарқынды жүреді, дұрыс диагноз қойылған жағдайда емдеу жылдам жүзеге асырылады. Бұл ауру созылмалы сипатқа ие, сондықтан бұл түрі жиі кездеседі.

Аурудың дамуы төменгі ішекте қабынуды қоздыратын патогендік микроорганизмдердің көбеюімен байланысты. шырышты қабаттағы процесс.

Колит: себептері

  • Ағзаға патогенді инфекция. Бұл процесс патогендік микрофлораның (сальмонелла, тырысқақ таяқшасы, дизентерия, ішек таяқшасы) тасымалдаушысы болып табылатын жаңа емес өнімдерді пайдаланған кезде орын алуы мүмкін.
  • Тамақтанудың бұзылуы, диета мен диетаның болмауы. режим. Фаст-фудты теріс пайдалану, теңгерімсіз тамақтану, пайдалы тағамдардың, талшықтардың болмауы тағамның ас қорыту процесінің бұзылуына әсер етеді.
  • Генетикалық сәтсіздік. Кейбір мутациялардың дамуы тіпті туылған кезде де ішектің бұзылуына әкеледі.
  • Асқазан-ішек ауруларының болуы. Гастрит, холецистит, панкреатит, гепатит ас қорыту жүйесінің процестеріне әсер етеді, ішек моторикасын нашарлатуы мүмкін.
  • Жұқпалы аурулардың дамуы немесе ауысуы нәтижесінде иммунитеттің төмендеуі.
  • Кейбір дәрі-дәрмектерді қабылдау ішектің жұмысына әсер етеді (антибиотиктер, гормоналды контрацептивтер, іш жүргізетін және қабынуға қарсы препараттар).
  • Улы заттармен (сынап, мышьяк) улану.
  • Аллергиялық реакцияларға бейімділік, оның дамуы ішектің жұмысына әсер етеді.
  • Механикалық тітіркендіргіштерді қолдану. Шамдар, клизмалар қалың бөлікте қабынудың дамуын тудыруы мүмкін.

Симптомдары

Колит түріне қарай әртүрлі формалары ажыратылады.

Жедел колиттің белгілері:

  • іштің ауыру сезімі, ыңғайсыздық сезімі, әсіресе тамақ ішкеннен, клизма жасағаннан, жүгіргеннен немесе жүргеннен кейін;
  • дәреттің бұзылуы процесс, іш қату және диарея бірін-бірі алмастырады, бұл кезде нәжісте қан бөлшектері, сондай-ақ сәл жасыл түсті шырышты жолақтар байқалады;
  • босатуға жалған шақыру, жиі түнде пайда болады,   шамалы, негізінен шырыш, іріңді бөліністер;
  • іште ауырлық сезімі, газ түзілуінің жоғарылауы, метеоризм;
  • жүрек айну, құсу ;
  • артық салмақ жоғалту;
  • ұйқышылдық, шаршау.

Уақытылы  жедел түрін емдеу аурудың созылмалы кезеңге өтуіне әкеледі.

Созылмалы колит  келесі белгілермен сипатталады:

  • ісіну, газ түзілуінің жоғарылауы; оң микрофлораның болмауы;
  • ұзаққа созылған күңкілдеу. іште тамақтан кейін біраз уақыттан кейін;
  • физикалық жүктемеден кейін немесе жиі стресстен кейін іште аздап ауыратын ауырсыну;
  • тері бөртпесі, ас қорытудың бұзылуы және ағзадағы токсиндердің жоғарылауы нәтижесінде пайда болады;
  • жүрек айнуы, әлсіздік.

Созылмалы кезең жылына бірнеше рет болуы мүмкін өршудің пайда болуымен сипатталады, бұл кезеңде симптомдар жедел түрге ұқсас.

Диагностикасы. колит

  1. Зертханалық әдістер
  • жалпы қан анализі;
  • копрограмма;
  • нәжіс культурасын талдау.
  1. Аспаптық әдістер
  • Ішекті рентгендік зерттеу;
  • Ультрадыбыстық;
  • МРТ;
  • Биопсия;
  • ішек эндоскопиясы

колит: алдын алу

  • Дұрыс тамақтану, жұмсақ тамақ жеу, ішек-қарынға салмақ түсірмеу, күніне 4-6 рет аз мөлшерде тамақ ішу, артық тамақ ішпеу.
  • Жеке гигиена ережелерін сақтаңыз, тамақ ішкен сайын қолыңызды жуыңыз, базардан, супермаркеттен сатып алынған барлық өнімдерді мұқият күйдіріңіз.
  • Өте қажет емес дәрілерді қолданбаңыз, клизманы азырақ қолданыңыз.
  • Егер колит екіншілік ауру ретінде дамыса, негізгі ауруды емдеуге назар аударыңыз.

Салауатты өмір салты, жаман әдеттерден бас тарту, шамадан тыс жүктемелерден, өткір иілулерден, седандар, бұрылыстар.

Тамақтану бойынша кеңес

Ауруды емдеудің негізгі факторы диета болып табылады. Қабынған шырышты қабықшаны артық тамақпен толтырмау керек, тағам жеңіл және жақсы сіңімді болуы керек.

Колитке арналған пайдалы өнімдер:

  • бұқтырылған және пісірілген көкөністер;
  • пісірілген алмалар;
  • кәстрөлдер – жемістері бар сүзбе;
  • ұнтақталған сүзбе;
  • тірі бактериялары бар йогурт;
  • көп мөлшердегі сұйықтық.

Біраз уақытқа алып тастау керек:

  • көкөністер мен шикі жемістер;
  • күнбағыс тұқымдары, асқабақ, жаңғақтар;
  • кебек;
  • сүт;
  • өрік;
  • қырыққабат, асқабақ;
  • маринадталған қияр және ысталған ет;
  • қышқыл және тәтті.

 

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.