Facebook Pixel

Созылмалы холецистит

Созылмалы холецистит – Бұл өт қабындағы қабыну процесі, оның қозғалтқыш қызметіне теріс әсер етеді. Ауру шиеленісу кезінде белсенді түрде көрінеді, әдетте, бұл алкогольдің майлы немесе қуырылған тағамдарға теріс әсері. Өршу оң жақта басу ауруы мен ауырлықпен, жүрек айнуымен, құсумен және ауыздағы ащы сезіммен бірге жүреді. Созылмалы холецистит кейбір аурулармен бірге жүруі мүмкін: энтероколит, панкреатит. Бұл патология, көбінесе, 45-50 жастағы әйелдерге әсер етеді. Ауру дамыған елдерде дамиды, оған өмір салты мен тамақтануы әсер етеді

Созылмалы холецистит &ndash. ; себептері

Бұл аурудың негізгі себебі - ішектен немесе қан арқылы өт қабына түсетін белгілі бір микроорганизмдер. Ауру бірте-бірте дамиды және ұзақ уақыт бойы өзін мүлдем сезінбеуі мүмкін. Бұл шырышты қабықшадағы қабыну процестерін қоздыратын өт қабының қуысына енетін микробтар. Қабыну азаймайды, керісінше дами бастайды, осылайша шырышты қабаттың терең қабаттарын бұзады. Уақыт өте келе қабыну тыртықтай бастайды және өт қабының қабырғаларын деформациялайтын тығыздағыштарға айналады. Өт күйі де өзгереді, бұл тас пайда болу қаупін арттырады. Сонымен қатар, келесі құбылыстар созылмалы холециститтің пайда болуын қоздырады:

  • Өт жолындағы өттің тоқырауы
  • <. span>Отырықшы өмір салтымен толықтырылған дұрыс емес диета.
  • Генетикалық бейімділік.
  • Бірқатар паразиттік аурулар (дөңгелек құрт, лямблия) ).
  • Алкогольді асыра пайдалану.

Симптомдары

Аурудың белгілері мезгіл-мезгіл пайда болуы мүмкін, өршу жағдайы бірте-бірте қысқа мерзімді ремиссиямен ауыстырылады. Негізгі симптом – оң жақ гипохондриядағы ауырсыну. Аурудың басқа белгілерінің қатарында:

  • Өт қабы бұлшықеттері қызметінің бұзылуы, жедел ауырсынумен бірге жүреді.
  • Өт қабы аймағындағы бұлшықет спазмы, ол дұрыс тамақтанбау немесе тағамды тітіркендіргіш заттардың әсерінен пайда болады.
  • Ауыздағы ащы сезім, әсіресе таңертең, ол көп мөлшерде өттің бөлінуінен туындайды.
  • Өттік құсу және эруктация.
  • Өттің тұрақсыз жағдайы. нәжіс.
  • Іш қуысының ісінуі.
  • Терінің қышуы.
  • Температура 38-39 градусқа дейін көтеріледі.
  • Тітіркену, эмоционалды фонның төмендеуі, дененің жалпы әлсіреуі.
  • Тағамға әдеттен тыс аллергиялық реакциялардың көрінісі.  

Созылмалы холецистит – диагностика

Науқас білдіретін бірқатар сипаттамалық шағымдар дәрігерге ауруды дұрыс және дер кезінде анықтауға мүмкіндік береді. Диагностикалық шараларға мыналар жатады: /span>

  • Өтті микроскопиялық зерттеу.
  • Он екі елі ішек түрін зондтау.
  • Жалпы қан анализі.
  • Нәжіс пен зәрді зертханалық зерттеу.
  • Пальпация. іштің төменгі бөлігі.
  • Теріні қызару мен пиллингке тексеру.
  • Созылмалы аурудың алдын алу. холецистит

    Негізгі алдын алу – салауатты өмір салтын сақтау, алкогольді ішімдіктерді толығымен алып тастау және дұрыс тамақтану режимін сақтау. Тұрақты физикалық белсенділік маңызды. Сонымен қатар, профилактикалық кешен тағы бірнеше шараларды қамтиды:

    • Туа біткен ішкі аномалияларды уақтылы диагностикалау.
    • Диагностика. және өт жолдарындағы тоқырауды емдеу.
    • Стрессті азайту.
    • Паразиттік ауруларды толық және сапалы емдеу.
    • Бөлек тамақтану.
    • Физикалық жүктемеден және шамадан тыс жұмыстан бас тарту. 
    • Алты ай сайын толық медициналық тексеруден өту.
    • Санаторияда емделу.

    Тамақтану бойынша кеңес

    Бұл аурудан зардап шегетін адамдар үшін шиеленісу кезеңін мүмкіндігінше жеңілдету және ремиссия кезеңін ұзарту үшін дұрыс диетаны сақтау маңызды. Тамақтану әр 3 сағат сайын кішкене бөліктерде болуы керек. Диетада болуы керек өнімдер:

    • Майы аз ет және балық.
    • Жаңа және тәтті. жемістер, жасылдар .
    • Қарақұмық және сұлы жармасы.
    • Қуырылған немесе сәл ескірген нан.
    • Өсімдік тектес майлар.
    • Зфир, джем.
    • Жабайы раушан, жалбыз, линден.
    • Туркума

    Қайта алмау керек нәрселер:

    • Майлы ет (шошқа, үйрек, қой еті).
    • Бұршақ.
    • Қышқыл жидектер мен жемістер
    • Саңырауқұлақтар.
    • Қақталған ет, консервілер.
    • Дәмдеуіштер.
    • Өте ащы және тұзды тағам.
    • Желкек және қыша.
    • Алкогольді сусындар.

     

    Маңызды дәрумендер

    Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.