Facebook Pixel

Пневмон

Пневмония– Бұл өткір жұқпалы ауру, қабыну сипаты бар, өкпе тінінің көпшілігіне әсер етеді. Бұл өкпе қабырғасының толық бұзылуына әкеледі. Бұл бар жұқпалы аурулардың ішіндегі ең қауіпті ауру.

40 жастан асқан ересектер қауіп тобына жатады.10% жағдайда пневмония өліммен аяқталады. Ауру жақында болған аурулардың нәтижесінде иммунитеті әлсіреген науқастарда да дамуы мүмкін. ЖИТС-пен ауыратын адамдардың өлімінің себебі көбінесе пневмония болып табылады

Пневмонияның себептері

Негізгі Пневмонияның пайда болуын қоздыратын фактор - бұл бактериялық инфекция. Бактериялардың арасында – қоздырғыштары оқшауланған:

  • Пневмококк.
  • Стафилококк.
  • Саңырауқұлақ инфекциялары.
  • Ішек таяқшасы және Haemophilus influenzae.
  • Сонымен қатар, ауру кеуде жарақаттарынан кейін пайда болуы мүмкін. , теріс химиялық факторлардың тұрақты әсер етуі.
  • Ауруға бейім факторлардың ішінде:
    • Бұрынғы вирустық инфекция.
    • Үнемі гипотермия.
    • Ілеспелі аурулар (қант диабеті, туа біткен немесе жүре пайда болған жүрек ақаулары).
    • Зиянды әдеттер: темекі шегу, алкогольді ішу.
    • Төмендеу. ағзаның иммундық қорғанысы .
    • Сапасыз операция.
    • Жасы.

Симптомдары

  • Пневмонияның бастапқы белгілері көптеген жұқпалы ауруларға ұқсайды. Уақыт өте келе олар ерекше сипатқа ие болады. Дәрігерлер олардың негізгілерін анықтайды: Пневмониядан кейінгі асқынулар 
    • Қалтырау, жалпы дене қызуының салбырауы.
    • Жұмыс өнімділігінің төмендеуі, мерзімдік әлсіздік.
    • Күшейтеді. ұйқы кезінде терлеу.
    • Буындар мен бұлшықеттердегі ауру.
    • Жедел бас ауруы.
    • Тәбеттің ішінара немесе толық жоғалуы.
    • Құрғақ. , содан кейін ентігумен жүретін дымқыл жөтел.
    • Кеудедегі басу ауруы.
    • Асқазан-ішек жолдарының бұзылуы.
  • Бұл аурудан кейінгі барлық зардаптарды екі түрге бөлуге болады: өкпеден тыс, өкпелік.
  • Өкпеден тыс:
    • Жалпы токсикалық шок ішкі ағзалардың көпшілігінің дисфункциясына әкеледі.
    • Жүректегі бұлшықет тінінің қабынуы.
    • Мидың ішкі және сыртқы қабықшаларының қабынуы және одан әрі бұзылуы.
    • li>
    • Психикалық спектрдің бұзылыстары. Алкогольді ішімдіктерді үнемі тұтыну арқылы өршуі мүмкін.
    • Гемоглобин деңгейінің кенет төмендеуі.
  • Өкпеге әсері: пневмония диагностикасы
    • Өкпе тінінің іріңді абсцессі.
    • Өкпенің гангренасы.
    • Өкпедегі саңылаулардың қайтымсыз тарылуы, ісінумен және созылмалы ентігумен бірге жүреді.
    • Тыныс алу жеткіліксіздігі.
  • Уақтылы диагностикалық шаралар аурудың бар-жоғын ерте анықтауға мүмкіндік береді. кезеңі, және уақытында дәрілік емдеу курсын бастау. Диагностикалық кешенге мыналар кіреді:
    • Науқастардың шағымдарын жинау және талдау.
    • Жалпы типті бастапқы тексеру. Бұған теріні тексеру, өкпені шуылға тыңдау, кеуде аймағын пальпациялау кіреді.
    • Зертханалық қан анализі.
    • Қан жағдайын жалпы биохимиялық зерттеу.
    • Талдау үшін қақырықты жинау.
    • Кеуде қуысының рентгенографиясы.
    • Бронхтың шырышты қабатын зерттеу.
    • Кеуде қуысының КТ.
    • Қан мәдениеті.
    • li>
  • Аурулардың алдын алу
    • Уақтылы және тұрақты вакцинация. Бұл, ең алдымен, тәуекелге ұшыраған адамдарға қатысты. Пневмонияға қарсы вакцинация қазан айында жасалады, болашақта патогенді бактериялардың ағзада болуы ықтималдығы жоғары. Содан кейін вакцинаның тиімділігі төмендейді.
    • Кішігірім суық тиюді дер кезінде және соңына дейін емдеу керек, өйткені олар өте тез пневмонияға айналуы мүмкін.
    • Ошақтарды анықтау. ағзадағы инфекция, оларды жою.
    • Сіз өзіңізді гипотермиядан қорғауыңыз керек.
    • Үнемі қатаю.
    • Кез келген жаман әдеттерден бас тарту.
    • >
    • Иммунитетті нығайту мақсатында витаминдік кешендерді үнемі қабылдау.

 

Тамақтану бойынша кеңес

  • Пневмония кезінде дұрыс диетаны сақтау ағзаның қорғаныс қызметін күшейтуге көмектеседі. Барлық тағамдарды қосарланған қазандықта немесе пісіргенде жақсы пісіреді. Асқорыту жолына теріс әсер етуді азайту үшін жиі және кішкене бөліктерде тамақтану керек. Келесі тағамдарға басымдық беріледі:

    • Майы аз балық.
    • Майсыз ет.
    • Құрамына бай тағамдар. А витамині.
    • Жаңа жемістер мен көкөністер
    • Жизім, кептірілген өрік
    • Майы аз сүт өнімдері
    • Табиғи шырындар
  • Қажет емес:
    • Қант
    • Майлы сүт өнімдері.
    • Ысталған өнімдер.
    • Алкоголь.
    • Барлық майлы және қуырылған.
    • Шұжық және ветчина.
    • Тұзды ерітінді, консервілер
Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.