Facebook Pixel

Азық-түлік аллергиясы

Тағамдық аллергия – Бұл тұтынылатын кейбір тағамдарға дененің атипті реакциясы. Ағзаның мұндай агрессивті реакциясы заттардың &ndash өндірісінен туындайды; аллергиялық реакцияның негізгі себебі болып табылатын гистаминдер.

Иммундық жүйенің бұл күйі организмнің тағамның кейбір компоненттеріне сезімталдығының жоғарылағанын көрсетеді. Денедегі бір немесе басқа аллергенді қабылдау нәтижесінде иммуноглобулин «Е» көп мөлшерде өндіріледі. және осыған байланысты аллергияның көріністері дененің ішінде немесе сыртында пайда болады.Бұл көріністер иммундық қызметтің бұзылуын көрсетеді.

Иммундық жүйедегі сәтсіздіктер тіпті ерте балалық шақта да басталуы мүмкін. Бұл тыныс алу және жүрек-тамыр жүйелерінің, сондай-ақ асқазан-ішек жолдарының жұмысына теріс әсер етеді.

Аурудың сипаттамасы

Тағамдық аллергия жануарлар немесе өсімдік тектес кейбір аллергендерді жеу нәтижесінде пайда болады. Ең агрессивті аллергендер сүт және сүт өнімдерінде (лактоза), құс жұмыртқасында, әртүрлі жержаңғақ және жаңғақ дақылдарында, соя өнімдерінде, балық пен бидайда (белоктар, глютен) кездесетін ақуыздар болып табылады. Сонымен қатар, теңіз өнімдері мен жержаңғақ ақуызының агрессивтілігі сонша, ол анафилактикалық шокқа, тіпті өлімге әкелуі мүмкін.

Тағамдық ақуызға аллергиялық реакцияларды екіге бөлуге болады. топтары:
• Өткір;
• Өнімге толық төзбеушілік.

Көп жағдайда лактозаға төзбеушілік дененің физиологиялық ерекшеліктеріне байланысты бұл ақуызды өңдей алмаған кезде пайда болады. Иммундық жүйе лактозасы жоғары өнімдерді қабылдамайды.
Аллергенді теңіз өнімдерін қолдануға реакция бірден пайда болады.

Симптомдары

Әртүрлі өнімдерде әртүрлі реакциялар болуы мүмкін. Дене кейбір аллергендерге бірден дерлік, ал кейбіреулеріне шамадан тыс қаныққан кезде ғана әрекет етеді.

• Терідегі реакция 90% жағдайда көрінеді – жарқын бөртпе және қышу, қызару және ісіну:
• Тыныс алу жүйесінен реакция 70% жағдайда кездеседі – ентігу, жөтел, түшкіру, ентігу, мұрыннан су ағу;
• Асқорыту жолдарының реакциясы 30% & mdash, 45% жағдайда көрінеді – бұл еріннің, ауыз қуысының және мұрын-жұтқыншақтың ісінуі мен қызаруы, жүрек айнуы мен құсу, іш қуысында ауырсыну және колик, нәжістің консистенциясының бұзылуы, диарея немесе іш қату;
• Жүрек-тамыр жүйесінен реакция 10% -45% жағдайда кездеседі – қысымның төмендеуі, бас айналуы, естен тану және тіпті есін жоғалту;
• Анафилактикалық шок.

Себептері

Тағамдық аллергияның негізгі себебі тұқым қуалаушылық екені ғылыми дәлелденген. Егер ата-аналарда тіпті бір тағам түріне аллергия болса, онда балалар мұндай реакцияны көрсетуі мүмкін. Сонымен қатар, ата-аналар да, балалар да бір өнімге әрдайым аллергия емес. Егер ата-анасының екеуі де аллергия болса – содан кейін балада тамақ өнімдеріне атипикалық реакциялардың даму ықтималдығы айтарлықтай артады.

Аллергияның пайда болуы кез келген тағам үшін мүмкін, бірақ көбінесе ол аллергендерде дәл көрінеді.

Тамақтану бойынша кеңес

Бірінші және ең маңызды – гипоаллергенді диета: бұл аллергиялық реакцияны күшейтетін барлық тағамдарды диетадан шығару. Барлық тағамдар қайнатылған, орташа мөлшерде ас тұзы қосылған. Ісіну болған жағдайда тұтынылатын бос сұйықтық мөлшерін азайту керек.
Мәзірде ет және вегетариандық сорпалар, жарма, өсімдік майы, аллергия тудырмайтын көкөністер мен жемістер болуы керек ( жасыл, ақ, сары).
Рұқсат етілген және тыйым салынған тағамдардың тізімі тікелей аллергияның ерекшеліктеріне байланысты және оны емдеуші дәрігер тағайындауы керек.

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.