ашытқы және саңырауқұлақ колпиттері – бұл қынаптың шырышты қабатында локализацияланған қабыну процесі. Саңырауқұлақ колпиті ашытқы тәрізді саңырауқұлақ Candida қынаптың микрофлорасына енуінен туындауы мүмкін. Бұл аурудың басқа, кең таралған атаулары бар – кандидоз немесе молочница. Мұндай микроорганизмдердің таралу жолы – қорғалмаған жыныстық қатынас.
Аурудың сипаттамасы
Ашытқы саңырауқұлақтары кез келген ағзада, шырышты қабаттарда немесе шырышты қабаттарда өмір сүреді. тері және ешқандай қабыну процестерін тудырмайды. Олар әйелдерде үнемі ауызда, қынапта және тік ішекте болады. Бірақ, белгілі бір факторлардың әсерінен олар қабыну ошағына айналуы мүмкін, оның барлық салдары бар.
Көбінесе кандидоздың себебі иммунитеттің әлсіреуі болып табылады. Егер қандай да бір себептермен кандидоз саңырауқұлақтарының деңгейі көтерілсе, жұқпалы аурулардың пайда болу ықтималдығы айтарлықтай артады.
Қынап тек қана қынаптың шырышты қабығына ғана емес, сонымен қатар жамбас мүшелеріне де әсер етуі мүмкін. сыртқы жыныс мүшелері ретінде. Бұл ауру қауіпті, өйткені оның фонында басқа, аса ауыр аурулар дамуы мүмкін. Мысалы, босанғаннан кейінгі кезеңде әйелдерде эндометрия, немесе сальпингит – түсік түсіргеннен кейінгі асқынулар нәтижесінде.
Кэндиоз әсіресе жүкті әйелдер үшін қауіпті, себебі ол жатырдағы ұрықты жұқтыруы немесе тіпті ерте туылуды тудыруы мүмкін. Сондай-ақ, молочница түсік пен амниотикалық сұйықтықты тудыруы мүмкін.
Еркектерде де молочница болуы мүмкін, ол шанақ терісі мен жыныс мүшесінің қабынуы арқылы көрінеді.
Қыз - жыныстық жолмен берілетін ауру емес, бірақ ұқсас белгілері бар.
Саңырауқұлақ және ашытқы колпитіне келесі белгілер тән:
Себептері
Әйелдердің микрофлорасының осындай нәзік тепе-теңдігін бұзуы мүмкін бірнеше себептер бар, молочницаның дамуы үшін ең қолайлы жағдайлар жасау:
Қолшық ауруы үшін алкогольді, газдалған сусындарды, қант қосылған кофе мен шайды шектеу керек. Емдеу кезеңінде тәтті өнімдерден толығымен бас тарту керек. Дұрыс тамақтану ағзадағы метаболикалық процестерді қалыпқа келтіруге мүмкіндік береді, осылайша саңырауқұлақтар көбейе алмайды. Диетада келесі тағамдар болуы керек: жаңа піскен немесе пісірілген көкөністер, қантсыз жемістер, құс еті, бұршақ және дәнді дақылдар. Денедегі саңырауқұлақтардың көбеюіне жол бермеу үшін диетологтар лингонжидек пен лимонды жеуге кеңес береді. Сондай-ақ, саңырауқұлақтар «ұнатпайды» дәмдеуіштердің барлық түрлері, жаңа піскен көкөністер мен шөптер.
Ақпараттық бюллетеньге жазылу