Facebook Pixel

Іш қату

Іш қатудегеніміз ас қорыту жүйесінің тұрақты дәреті болмайтын бұзылуын айтады. Барлық адамдар бұл мәселемен таныс, өмірінде кем дегенде бір рет әркім онымен күресуге тура келді.

Дәрігерлер іш қатудың түрлерін атап көрсетеді:

  • эпизодтық – іш қату мезгіл-мезгіл, белгілі бір жағдайларда пайда болады (мысалы, диетаны өзгерткен және әртүрлі су ішетін саяхатшыларда);
  • созылмалы – жүйелі сипатқа ие, босау бірнеше күнде 1 реттен аз болады.3-5 күнде 1 рет, егер адам ыңғайсыздықты сезінбесе, бұл көрсеткіштерді норма деп санауға болады.

    Іш қату: себебі

    • дұрыс емес және дұрыс емес тамақтану, әдеттен тыс тағамдарды пайдалану салдарынан ас қорыту бұзылыстары ;
    • дәретке ұмтылуды елемеу, нәжістің жиналуы (дәретханаға уақытында бару мүмкін болмаған кезде болады);
    • төмен физикалық белсенділік, отырықшы өмір салты;
    • суды жеткіліксіз қабылдау, шөп өнімдері;
    • геморрой, болуы ішек қозғалысы кезінде ауырсынуды тудыратын тік ішектің жарықтары;
    • белгілі бір препараттарды жиі қолдану (антигистаминдер және антидепрессанттар, асқазанның қышқылдығын төмендететін агенттер, гипертензияға қарсы препараттар, есірткі заттары);
    • жасанды тамақтандыруға ауыстырылған немесе аралас диетадағы нәрестелерде бейімделу кезеңінде болуы мүмкін. формулаға немесе оның тығыздығына байланысты;
    • ішек тіндерінің серпімділігінің жасқа байланысты өзгеруі, құрсақ қуысы бұлшықеттерінің әлсіздігі (егде жастағы адамдарға тән);
    • операциядан кейінгі кезеңде, ішек атониясы нәтижесінде, наркоз әсерінен пайда болады;
    • қандай. эмоционалды шамадан тыс жүктеменің, жиі стресстің, жүйкенің жоғарылауының нәтижесі;
    • басқа аурулардың болуын көрсетуі мүмкін – ойық жара, холецистит.

Симптомдары

  • тік ішек аймағында ыңғайсыздық пен қысым сезімі;
  • газ түзілуінің жоғарылауы;
  • ішіну, метеоризм;
  • ішектегі толықтық сезімі;
  • тәбеттің төмендеуі;
  • жиі кекіру, ауыздағы жағымсыз дәм;
  • іштің ауыруы;
  • кейде &ndash ; безгегі, құсу, жүрек айну;
  • нәрет жиілігінің төмендеуі – аптасына 1 ретке дейін;
  • нәжістің тығыздығы жоғарылаған, құрғақ, шар тәрізді болуы мүмкін;
  • невроз, ұйқысыздық, ашушаңдық, нашар көңіл-күй;
  • тері бозаруы және құрғақтығы.

Іш қатуды диагностикалау

Созылмалы іш қатуды емдеуде уақтылы және дұрыс диагноз қою өте маңызды. Ұзақ уақыт бойы босату мүмкін еместігі денсаулықтың ауыр проблемаларына әкелуі мүмкін, дененің интоксикациясы артады. Егер сіз нәжісті өз бетіңізше реттей алмасаңыз, дереу дәрігерлерге хабарласуыңыз керек.

Алғашында дәрігер тамақтанудың сипатын ескере отырып, науқасты мұқият тексереді. және босату қарқындылығы.

Келесі әдістер қолданылады:

  • зертханалық (қан анализі, нәжіс, capprogram);
  • микробтық спектрді зерттеу, микрофлораға нәжіс себу;
  • ішек моторлық белсенділігін зерттеу;
  • span>
  • Рентгендік зерттеу (ішектің анатомиялық күйін көрсетеді) ;
  • колоноскопия;
  • ішек шырышты қабатын гистологиялық және гистохимиялық зерттеу;
  • тік ішектің обтураторлық жүйесін зерттеу.

Іш қату – алдын алу

  • өсімдік тағамдары көп болуы керек диетаны орнату, диетаның негізгі элементі талшық, оны көбейту қажет тұтынылатын сұйықтық мөлшері;
  • тағам режимі – күніне 3-4 рет бір уақытта тамақтаныңыз;
  • дәретке деген құштарлықты елемеңіз;
  • қажет салауатты өмір салты , дене белсенділігі мен демалыс көлемін реттеу, жүруді арттыру, көбірек қозғалу;
  • спортпен шұғылдану, тұрақты спорттық жаттығулар ішек моторикасын жақсартады;
  • эмоционалды күйді тұрақтандыру.

Тамақтану бойынша кеңес

Пайдалы тағамдар:

  • құрамында талшықтары бар көкөністер мен жемістерді көп тұтыну (қабығында оның көп мөлшері бар, сондықтан жемістер қабығын аршудың қажеті жоқ);
  • калийі жоғары тағамдарды тұтыну – кептірілген өрік, мейіз, інжір, қара өрік;
  • шпинат, гүлді қырыққабат, брокколи – құрамында қажетті магний көп;
  • кебек нан, ірі қара нан;
  • тұтас дәнді өнімдер;
  • бал қосылған кебек сорпалары;
  • пісірілген картоп;
  • көкөніс сорпалары
  • жарма – бидай жармасы, сұлы жармасы, арпа ботқасы;
  • теңіз балдыры;
  • газсыз су;
  • компоттар мен жеңіл шөп шайлары.

Қысқартылған тағамдар:

  • тағамдарды бекіту – күріш, сүт, қара шай, какао;
  • жануарлар ақуызына бай тағам – балық, ет, жұмыртқа, сүзбе;
  • ақ ұн өнімдері – макарон, нан.

 

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.