Facebook Pixel

Тегістеу

метеоризмбұл ас қорыту мүшелерінде көп мөлшерде газ жиналатын жағдай. Олардың көпшілігі ішекте локализацияланған. Газдың пайда болу процесі қалыпты, бірақ газдардың күрт ұлғаюы, ісіну сезімі ауырсынумен бірге айтарлықтай қолайсыздықты тудырады. Көптеген адамдар бұл жағдайды жақсы біледі және ол әртүрлі жас санаттарында кездеседі.

Метеоризмнің сирек болуы ауруды көрсетпеуі мүмкін. Егер процесс жүйелі болса, ыңғайсыздық белгілері айқын және қалыпты өмірге кедергі келтірсе, онда бұл патологиялық процесті көрсетеді. Ас қорыту жүйесінің бөлімдерінде газдардың шамадан тыс жиналуы (3 литрге дейін түзілуі мүмкін) ішектің шырышты қабатын жұқа қабатпен жабады, ол қалыпты жұмыс істей алмайды және бұл бұзылуларға әкеледі. Асқазан-ішек жолдарының бірқатар аурулары үшін метеоризм қатар жүретін симптом болып табылады.

Метеоризм: себептері

  • Ферменттік жүйенің бұзылуы. Асқорыту жүйесінде фермент түзілмеуі ас қорыту процесінің толық болмауына әкеліп соғады, тамақ қалдықтары шіри бастайды, ашытады, бұл газдардың түзілуіне және жиналуына әкеледі.
  • Дисбактериоз. Адам ағзасында тірі микрофлора өз процестеріне газдарды пайдаланады, газдардың 75% микроорганизмдердің өздері жасайды, бірақ ішекте олардың тепе-теңдігі бұзылса, газдарды сіңіретін бактериялар саны азайып, газдар жиналады.
  • Іш қуысына операциялық араласу. Ауыстырылған операциялар ішектің қозғалтқыш белсенділігінің төмендеуіне әкеледі, бұл оның жұмысының жеткіліксіздігін тудырады. Ішекте қорытылмаған тамақ қалдықтары қалады, олар ашытып, шіріп кетеді. Хирургиялық араласу нәтижесінде адгезиялар түзілсе, тағамның ас қорыту процесі де қиынға соғады.
  • Ас қорыту мүшелерінің аурулары (ішек инфекциясы, колит, ойық жара, холецистит, гастрит, бауыр циррозы). Асқазан-ішек жолдарының жұмысындағы бұзылулар метеоризмнің дамуын тудыруы мүмкін.
  • Тамақтану сапасы мен сипаты. Көптеген тағамдар газ түзілу процесін күшейтіп, метеоризмге әкеледі – газдалған сусындар, бұршақ дақылдары, қырыққабат, қой еті, Бородино наны және басқа да ірі талшықтарға бай тағамдар.
  • Психикалық саланың теңгерімсіздігі, стресс. Күшті эмоционалдық жарылыстар кезінде ішек моторикасының төмендеуі мүмкін.
  • Жасына байланысты өзгерістер. 65 жастан кейін адамдарда бұлшықет қабатының атрофиялық процестері басталады, ішектер икемділігін жоғалтады, бұл ас қорыту проблемаларының пайда болуына әсер етеді.
  • Жүктілік. Ұрықтың ұлғаюы ішекке қысым жасайды, ол белгілі бір жерлерде қысылады, оның қызметі төмендейді. 

Симптомдары

  • ішіну;
  • жарылғыш ауырсыну, пароксизмальды болуы мүмкін;
  • жүрек айнуы;
  • span>
  • жиі кекіру;
  • ішек қозғалысының бұзылуы – диарея, іш қату;
  • тәбеттің нашарлауы;
  • іштің жоғарылауы, жайсыздық сезімі;
  • жиі газдың шығуы;
  • ырылдау, толықтық сезімі;
  • жүрек жүйесінің бұзылуы , күйдіру, ырғақты өзгерту;
  • шаршау, әлсіздік;
  • ұйқының бұзылуы;
  • эмоционалдық жағдайдың бұзылуы.

Метеоризмнің диагностикасы

  1. Науқасты тексеру. Адамды сұрау, оның құрсақ қуысын пальпациялау, проблемалық аймақты анықтау, симптомдардың болуы маңызды.
  2. Зертханалық әдістер
  • қан сынағы (жалпы және химиялық);
  • копрограмма.
  1. Аспаптық әдістер
  • Рентгендік зерттеу;
  • Ультрадыбыстық;
  • эндоскопия.

Ішіну: алдын алу

Жиі метеоризмнің алдын алудың негізгі принципі дұрыс тамақтану болып табылады, егер сіз бұл процесті орнатсаңыз, ол өмір сүру сапасын айтарлықтай жақсартады және аурудың көрінісін азайтады.

  • күніне 5-6 рет кішкене бөліктерде тамақтану;
  • тыныш ырғақта, баяу шайнау;
  • фаст-фудтардан бас тарту;
  • артық тамақтанудан аулақ болу;
  • тұтыну негізінен азық-түлік қайнатылған, қайнатылған және бұқтырылған тағамдар;
  • бөлек тағамдар, үйлесімсіз компоненттерді араластырмаңыз;
  • мезгіл-мезгіл түсіруді ұйымдастырыңыз (1 рет). аптасына тек көкөністер мен жемістерді немесе қайнатылған күрішті жеу);
  • сағыз шайнауға болмайды;
  • алкогольден бас тарту және темекі шегу ;
  • көп сұйықтық ішу (күн сайын 2 литрге дейін);
  • дәрілік өсімдіктер негізіндегі шай ішу ( түймедақ, лимон бальзамы , жалбыз);
  • психо-эмоционалдық жағдайды орнату;
  • салауатты өмір салтын ұстану.
  • span>

Тамақтану бойынша кеңес

Пайдалы өнімдер:

  • бидай наны;
  • ботқа - қарақұмық, сұлы жармасы, бидай ;
  • диеталық ет – тауық, күркетауық;
  • майсыз балық – көксерке, көксерке, хек;
  • йогурттар, сүзбе, айран;
  • омлет түріндегі жұмыртқа;
  • көкөністер мен жемістер;
  • компоттар, желе;
  • көкөніс сорпалар.

Шығаруға ұсынылатын өнімдер:

  • қара бидай наны, тәттілер, торттар, кондитер өнімдері;

    • span>
    • тары ботқасы;
    • сүт, балмұздақ, кілегей;
    • бұршақ, бұршақ, редис, жүгері, қырыққабат;
    • өрік, банан, жүзім , шабдалы, мейіз;
    • газдалған сусындар.

     

     

     

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.