Facebook Pixel

Кандидоз

Кэндиоз - Candida тұқымдасына жататын саңырауқұлақтардың көбеюінен болатын жағымсыз ауру. Олар 30% адамдарда ішекте, ауыз қуысында, қынапта аз мөлшерде кездеседі, бұл ретте қолайсыздықты тудырмайды. Ең проблемалы түр - C. albicans. Белгілі бір жағдайларда саңырауқұлақтардың көбеюінің жоғарылауы ауруға әкелуі мүмкін. Бұл ауру әртүрлі жас санатындағы адамдарда кездеседі.

Оқшаулануына байланысты кандидоз түрлері:

  • ауызша &ndash ; ауыз қуысының шырышты қабатында дамиды;
  • қынаптық – қынаптың, ішектің шырышты қабатында орналасады;
  • жүйелі – ішкі ағзаларды зақымдайды;
  • үсті – семіз адамдарда сыртқы қабықта, тері қатпарларының астында және олардың ортасында.

Кэндиоз: себептері

Ішек микрофлорасының қалыпты жағдайы, қынап тоқтайды. саңырауқұлақтардың өсуі мен көбеюі, сондықтан адам олардың денеде болуына байланысты ыңғайсыздықты сезінбейді. Бірақ белгілі бір жағдайларда саңырауқұлақ белсенді түрде көбейе бастайды.

  • Адам алғаш рет пренатальды даму кезінде немесе босану кезінде саңырауқұлақпен кездеседі. Зерттеулерге сәйкес, саңырауқұлақ жасушалары амниотикалық сұйықтыққа, плацентаға ене алатыны дәлелденген.
  • Баланың инфекциясы тамақтандыру кезінде, қол терісі арқылы болуы мүмкін. күтім кезінде, саңырауқұлақ ауыз қуысына түскенде .
  • Тұрмыстық заттар, басқа біреудің сүлгілері, ыдыс-аяқ.
  • Микроорганизм- ластанған тамақ өнімдері – сүт өнімдері, сүзбе, ірімшік, қаймақ, шикі ет.
  • Кэндиозды немесе ауру адамдарды тасымалдаушылар (байланыс, жыныстық қатынас арқылы).
  • Үй жануарлары,  ; негізінен балалық шақта құс еті.

Саңырауқұлақтың дамуын қоздыратын факторлар:

  • шырышты қабатта жарықтардың болуы, терінің тұтастығының бұзылуы, жарақат;
  • иммунитеттің төмендеуі;
  • авитаминоз;
  • зат алмасу аурулары;
  • созылмалы жұқпалы аурулар;
  • дұрыс емес гигиеналық режим; span>
  • қынаптағы қышқылдық деңгейінің бұзылуы;
  • жоғары ылғалдылық;
  • шірік;
  • дененің қызып кетуі;
  • нәрестелер үшін мұндай қолайсыз фактор – асқазаннан ауыз қуысына қышқылдық рефлюкспен жиі регургитация.

Қауіп тобына мыналар жатады:

  • ауыр аурулары бар, иммунитеті төмен және лейкоциттер саны төмен немесе ұзақ емделіп жүрген адамдар (толығырақ лейкозбен ауыратын ЖИТС-пен ауыратын науқастар, онкологиялық аурулар);
  • қант диабетімен ауыратындар;
  • кейбір дәрі-дәрмектерді қабылдау кезеңінде ( антибиотиктер , гормоналды контрацептивтер, кортикостероидтар);
  • жүкті әйелдер. 

Симптомдары

Аурудың локализациясына байланысты оның көріністері әртүрлі болуы мүмкін.

Шырышты қабаттарда локализацияланған кандидоздың белгілері (молочница):

  • сыртқы жыныс мүшелерінде жағымсыз қышу, күйдіру;
  • қынап қуысынан ірімшік ақ түсті бөліністер;
  • жыныстық қатынас, зәр шығару кезінде ауырсыну;
  • ерлерде жыныс мүшесінің бас бөлігінде көпіршіктер мен бөртпелер пайда болады, микрожарықтар және ақ бляшкалар пайда болады;
  • жыныс мүшесінің қабынуы;
  • ауыз қуысында ақ жабындымен жаралы түзілімдер пайда болады, ол оңай жойылады, жану сезімі, тамақтану қиындауы;
  • Зейдтер ауыз қуысында да пайда болуы мүмкін, беті қызыл қабынған және эрозиялары бар.

Жеттік кандидоздың белгілері:

  • сыртқы терінің қабынуы, қызаруы;>
  • эрозиялардың, көпіршіктердің, дымқыл беті бар көпіршіктердің пайда болуы;
  • ақшыл жабын;
  • ауырсынатын қышу;
  • созылмалы түрінде бас терісінде, бетінде, денесінде сопақша қабыршақты дақтар пайда болады,  реттердің түйіршікті бляшкаларға айналуы

Кэндиоздың диагностикасы

  1. Көрнекі әдіс – сыртқы деректер, бөртпелердің сипаты, қабынуы, инфекция ошақтарының түзілуі зерттеледі.
  2. Зертханалық әдіс (патологиялық микрофлораны микроскопиялау, дақылдарды алу).

Кэндиоз- алдын алу

  • Тамақтану .
  • Табиғи мақта маталарынан жасалған зығыр матаны пайдалану. Синтетика қалыпты ауа айналымына кедергі келтіреді. Нәтижесінде дене қызуы көтеріледі, тершеңдік көтеріледі.
  • Дұрыс таңдалған контрацепция әдістері, егер латекске аллергияңыз болса, полиуретанды презервативтерді қолдануға болады.
  • Қажетсіз жууға болмайды.
  • Контрацептивтерді қолдану кездейсоқ жыныстық қатынас.
  • Антибиотиктерді қабылдағанда пайдалы микрофлораны қалпына келтіру үшін препараттарды қолданыңыз. Өте қажет болмаса антибиотиктерді қолданбаңыз.

Тамақтану бойынша кеңес

Пайдалы өнімдер:

  • табиғи көкөністер мен жемістер (әсіресе грейпфрут);
  • йогурттар және тірі мәдениеттермен айран – ацидофильді қоспалар;
  • жаңа шырындар;
  • қызыл бұрыш, сарымсақ;
  • лигонжидек;
  • шай ағашының майы.

Зиянды өнімдер:

  • көп тәттілер, қант;
  • алкоголь;
  • кофе. span>

Өте маңызды дәрумендер

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.