Гастрит
Гастрит
күшті> – жиі кездесетін аурулардың бірі. Статистика көрсеткендей, әлемде әрбір 2-3 адам осы аурумен ауырады. Сонымен қатар, гастрит халықтың орта тобына, ірі қалалардың тұрғындарына және ақ халаттыларға тән. Егде жастағы адамдардың 80% созылмалы гастрит диагнозы қойылған. Асқазан проблемаларына ұзақ уақыт назар аудармау, дұрыс немесе жеткіліксіз емдеу эрозияға, асқазан жарасына, анемияға, ас қорыту жүйесінің бұзылуына және тіпті онкологияға әкелуі мүмкін.
Аурудың сипаттамасы
Асқазанның шырышты қабатында локализацияланған және механикалық, термиялық немесе химиялық зақымдану нәтижесінде пайда болатын қабыну процесі гастрит деп аталады. Ауру осы органның дисфункциясын тудырады, нәтижесінде тағам нашар сіңіріледі, ал дене қажетті дәрумендер мен қоректік заттарды алмайды. Көптеген аурулар сияқты, гастриттің өткір және созылмалы түрі бар. Сонымен қатар, бұл аурудың қышқылдық деңгейіне байланысты түрлерін ажырату әдетке айналған: төмен, жоғары немесе қалыпты.
Себептері
Қабыну процесінің дамуына ықпал ететін факторлар:
Іштің жоғарғы бөлігіндегі кез келген ыңғайсыздық асқазан мәселесінің алғашқы белгісі болып табылады. Гастритпен тамақтанғаннан кейін пайда болатын қысылу немесе тіпті ауырсыну сезімі болуы мүмкін. Жүректің күйдіруі (егер ол бұрын болмаған болса) және «қышқыл» пайда болуы алаңдатарлық болуы керек. кекіру. Тілде тән ақ жабын пайда болуы мүмкін. Гастриттің өршуі әрдайым дерлік диспепсия белгілерімен бірге жүреді: жүрек айнуы, құсу, іш қату немесе диарея. Температураның шамалы көтерілуі де мүмкін.
Гастрит диагнозы қойылған бойда – диета емдеудің негізгі шарттарының бірі болып табылады. Бұл жағдайда диеталық тамақтану ферменттерді өндірумен байланысты асқазанның жұмысын қолдауы, шырышты қабықты тітіркендіргіштерден қорғауы және дәрігер тағайындаған емдеу курсының әсерін күшейтуі керек. Гастриттің барлық белгілері өткеннен кейін де таңдалған режим мен диетаны сақтау қажет.
диета сүтсіз шырышты дәнді дақылдар, картоп пюресі, пісірілген ет (ет тартқышта туралған), тауық сорпасы (майы аз) болуы керек. Тамақтану теңгерімді, қоректік заттар мен витаминдерге, сондай-ақ ақуыздарға бай болуы керек. Тамақты 4-5 ретке бөліп, күнде бір уақытта жеу ұсынылады.
Ашытуды тудыруы мүмкін тағамдарды, сондай-ақ алкогольді, сүтті, шоколадты, жаңа піскен кондитерлік өнімдер мен кондитерлік өнімдерді, дәмдеуіштер мен дәмдеуіштерді, ысталған еттерді, майлы және маринадталған тағамдарды жеуге қатаң тыйым салынады.
.Ақпараттық бюллетеньге жазылу