Facebook Pixel

Гастрит

Гастрит

 

Гастрит

  күшті> – жиі кездесетін аурулардың бірі. Статистика көрсеткендей, әлемде әрбір 2-3 адам осы аурумен ауырады. Сонымен қатар, гастрит халықтың орта тобына, ірі қалалардың тұрғындарына және ақ халаттыларға тән. Егде жастағы адамдардың 80% созылмалы гастрит диагнозы қойылған. Асқазан проблемаларына ұзақ уақыт назар аудармау, дұрыс немесе жеткіліксіз емдеу эрозияға, асқазан жарасына, анемияға, ас қорыту жүйесінің бұзылуына және тіпті онкологияға әкелуі мүмкін.

Аурудың сипаттамасы

Асқазанның шырышты қабатында локализацияланған және механикалық, термиялық немесе химиялық зақымдану нәтижесінде пайда болатын қабыну процесі гастрит деп аталады. Ауру осы органның дисфункциясын тудырады, нәтижесінде тағам нашар сіңіріледі, ал дене қажетті дәрумендер мен қоректік заттарды алмайды. Көптеген аурулар сияқты, гастриттің өткір және созылмалы түрі бар. Сонымен қатар, бұл аурудың қышқылдық деңгейіне байланысты түрлерін ажырату әдетке айналған: төмен, жоғары немесе қалыпты.

Себептері

Қабыну процесінің дамуына ықпал ететін факторлар:

  • Helicobacter pylori – адамның асқазанында бұл бактерияның болуы 85% жағдайда гастрит, сондай-ақ асқазан мен ұлтабардың ойық жарасын тудырады; бактерия қауіпті, өйткені ол басқа микробтардан айырмашылығы қышқыл ортада өмір сүре алады; бактерия жақында ғана ашылғанын және оны егжей-тегжейлі сипаттаған ғалымның 2005 жылы Нобель сыйлығының лауреаты атанғанын атап өткен жөн;
  • Дұрыс тамақтанбау – теңгерімсіз тамақтану, жүйелі түрде дұрыс тамақтанбау және шамадан тыс тамақтану, майлы, ащы және маринадталған тағамдар асқазанның шырышты қабатындағы қабыну процесінің негізгі себептерінің бірі болып табылады;
  • Алкоголь – алкогольді шамадан тыс тұтыну қышқыл-негіз балансының бұзылуына ықпал етеді, сондай-ақ бауыр мен ұйқы безінің жұмысына теріс әсер етеді;
  • Дұрыс емес дәрі-дәрмек қабылдау; өте жиі гастрит стероидты емес қабынуға қарсы препараттарды ұзақ уақыт қолдану нәтижесінде және қанның ұюына арналған препараттарды қолдану фонында пайда болады;
  • болуы құрттар.

Симптомдары

Іштің жоғарғы бөлігіндегі кез келген ыңғайсыздық асқазан мәселесінің алғашқы белгісі болып табылады. Гастритпен тамақтанғаннан кейін пайда болатын қысылу немесе тіпті ауырсыну сезімі болуы мүмкін. Жүректің күйдіруі (егер ол бұрын болмаған болса) және «қышқыл» пайда болуы алаңдатарлық болуы керек. кекіру. Тілде тән ақ жабын пайда болуы мүмкін. Гастриттің өршуі әрдайым дерлік диспепсия белгілерімен бірге жүреді: жүрек айнуы, құсу, іш қату немесе диарея. Температураның шамалы көтерілуі де мүмкін.

Тамақтану бойынша кеңес

Гастрит диагнозы қойылған бойда – диета емдеудің негізгі шарттарының бірі болып табылады. Бұл жағдайда диеталық тамақтану ферменттерді өндірумен байланысты асқазанның жұмысын қолдауы, шырышты қабықты тітіркендіргіштерден қорғауы және дәрігер тағайындаған емдеу курсының әсерін күшейтуі керек. Гастриттің барлық белгілері өткеннен кейін де таңдалған режим мен диетаны сақтау қажет.

 

диета сүтсіз шырышты дәнді дақылдар, картоп пюресі, пісірілген ет (ет тартқышта туралған), тауық сорпасы (майы аз) болуы керек. Тамақтану теңгерімді, қоректік заттар мен витаминдерге, сондай-ақ ақуыздарға бай болуы керек. Тамақты 4-5 ретке бөліп, күнде бір уақытта жеу ұсынылады.

 

Ашытуды тудыруы мүмкін тағамдарды, сондай-ақ алкогольді, сүтті, шоколадты, жаңа піскен кондитерлік өнімдер мен кондитерлік өнімдерді, дәмдеуіштер мен дәмдеуіштерді, ысталған еттерді, майлы және маринадталған тағамдарды жеуге қатаң тыйым салынады.

.
Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.