Facebook Pixel

Диспепсия

диспепсиядеп ас қорыту жүйесінің ауруларын айтады. Ол ас қорыту органдарының жұмысының бұзылуымен сипатталады, нәтижесінде тамақ өнімдерінің толық ыдырауы болмайды. Проблемалық аймақтың локализациясына байланысты диспепсияның бірнеше түрі бөлінеді:

  • асқазан;
  • ұйқы безі. ;
  • ішек;
  • бауыр.

Мен сондай-ақ шірік, ферментативті, майлы диспепсияны бөлектеймін. Әрқайсысы өнімдердің дұрыс қорытылмауымен сипатталады.

Диспепсия: себептері

Диспепсияның әр түрінің өзіндік себебі бар. Сондай-ақ ол кейбір аурулардың, мысалы, асқазан обыры немесе ойық жараның қайталама симптомы ретінде дамуы мүмкін.

Негізгі себептері:

  • Дұрыс емес және рационалды емес тамақтану. Ашыған диспепсия көмірсуларды, ашытылған тағамдарды, газдалған сусындарды, қырыққабатты, жүзімді, кебулерді тудыратын барлық тағамдарды шамадан тыс тұтыну кезінде дамиды, бұл ішекте ашытудың дамуына әкеледі. Май диетадағы майлардың басым болуымен байланысты, әсіресе ас қорыту қиын – шошқа, қозы. Ақуыз өнімдерін теріс пайдаланған кезде шірік пайда болады.
  • Асқазан-ішек жолдарының анатомиялық құрылымының бұзылуы. Қозғалыс белсенділігінің төмендеуі патогендік микрофлораның дамуын және дисбактериоздың пайда болуын қоздыратын жұмыстың бұзылуына және қорытылмаған бөлшектердің жиналуына әкеледі.
  • Стресс, жүйке, психо – эмоционалдық сала.
  • Helicobacter pylori инфекциясы.

Диспепсия: Симптомдары

Симптоматология мүлдем басқаша болуы мүмкін және аурудың түріне байланысты. Ең жиі кездесетіні:

  • ауырсыну, асқазанның жоғарғы бөліктеріндегі ыңғайсыздық;
  • ауырсыну сезімі. ауырлық, асқазандағы толықтық және қаттылық;
  • ерте қанықтыру сезімі;
  • ішілік, газ түзілуінің жоғарылауы, метеоризм;
  • тәбеттің төмендеуі;
  • іш қату, диарея;
  • жүрек айнуы, құсу;
  • нәжістің сыртқы түрі көбік, жағымсыз иіс;
  • әлсіздік, бас айналу.

Диспепсия диагностикасы

Алғашында дәрігер науқасты толық зерттейді, диспепсия ұжымдық бұзылыс болғандықтан, проблемалық аймақ пен аурудың түрін анықтау маңызды.

Зертханалық зерттеулерге мыналар жатады:

  • қан анализі (жалпы, биохимиялық);
  • нәжіс анализі (қанның бар-жоғын зерттеумен);
  • анализі chi;
  • асқазанның қышқылдығының тәуліктік деңгейін зерттеу;
  • Helicobacter pylori инфекциясын анықтау.

Аспаптық әдістерге мыналар жатады:

  • Асқорыту жүйесінің УДЗ;
  • эндоскопия;
  • рентгенологиялық зерттеу;
  • электрогастроэнтерография;
  • асқазан сцинтиграфиясы ;
  • эзофагоманометрия – өңештің жиырылу қасиетін анықтауға мүмкіндік береді;
  • антродуоденальды манометрия – асқазан мен он екі елі ішектің моторикасының деңгейін анықтауға мүмкіндік береді.

Диспепсияның алдын алу

Алдын алу шаралары ретінде осы ауруды тудыратын аурулардың алдын алу тиімді. Асқазанның жұмысын бақылау маңызды – ағзалардың жұмысындағы ауытқулардың дер кезінде дамуын болдырмау үшін ішек жолдары.

Келесі алдын алу қажет:

  • Рационалды, дұрыс және теңгерімді тамақтану – бұл негізгі әдіс болып табылатын тамақтану, оны түзету ауру белгілерінің көріністерін айтарлықтай жақсартады. Күнделікті мәзірде витаминдердің, микроэлементтердің, талшықтардың жеткілікті мөлшері болуы керек. Белоктардың, майлардың және көмірсулардың қатынасы нормаларға сәйкес болуы керек.
  • Диета. Тамақты аз мөлшерде, күніне 4-6 рет жеу керек, артық тамақтанбау, асқазан-ішек жолдарын шамадан тыс жүктемеу, әсіресе кешке, ұйықтар алдында тамақтың қорытылуына және сіңуіне мүмкіндік беру керек.
  • Спорт. Орташа физикалық белсенділік, тұрақты спорттық жаттығулар ас қорыту жүйесінің жұмысын жақсартады. Дене белсенділігі ішек перистальтикасын ынталандырады. Бірақ сіз алға қарай өткір иілулерді, бұрылыстарды, скваттарды теріс пайдаланбауыңыз керек. Барлығын тыныш ырғақпен жасаған дұрыс.
  • Салауатты өмір салты, жұмыс пен өмірдің арақатынасы қалыпты, денеңізді шамадан тыс физикалық жүктемемен жүктемеңіз. Жаман әдеттерден бас тарту – темекі шегу және алкогольді асыра пайдалану.
  • Психо – эмоционалды күй, стрессті болдырмаңыз, ұйқыны қалыпқа келтіріңіз.

Бұл факторлардың барлығы ас қорыту жүйесінің жұмысын жақсартады, яғни олар диспепсияның жақсы профилактикасына айналады.

Диспепсия: Тамақтану бойынша кеңес

Пайдалы өнімдер:

  • көп мөлшерде жаңа піскен жемістер мен көкөністер;
  • көкөніс кастрюльдері
  • ботқа – қарақұмық, сұлы жармасы, бидай, күріш;
  • жеңіл сорпадағы көкөніс сорпалары;
  • сүзбе, айран.
  • span>

Жаман тағамдар:

  • қуырылған, ысталған, ащы;
  • маринадталған қияр;
  • тәттілер;
  • майлы ет;
  • күшті шай, кофе, алкоголь.

 

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.
Author:
Ольга Грекулова
Президент Громадської організації «Асоціація нутриціології і дієтології»