Facebook Pixel

Диарея синдромы

диарея синдромынемесе жай ғана диарея, нәжіспен бірге күнделікті нәжістің 4 еседен астам көбеюімен жүретін нәжіс процесінің бұзылуы нәтижесінде пайда болады. сұйық консистенциялы секрециялар. Кез келген адам, жасына қарамастан, өмірінде кем дегенде бір рет мұндай проблемаға тап болды.

Синдромның ұзақтығына байланысты келесі түрлер бөлінеді:

  • өткір – диарея бір аптаға созылады;
  • созылған түрі – 2-ден 10 аптаға дейін;
  • созылмалы түрі – ұзақтығы 3 айдан астам.

диареялық синдром: себептері

  • ішектегі инфекциялар – сальмонеллез, ішек таяқшасы, дизентерия;
  • дисбактериоз;
  • вирустық табиғат;
  • тамақтанбау – дөрекі, майлы тағамдарды қолдану;
  • тағамға аллергиялық реакциялар;
  • F, K, рибофлавин витаминдерінің жеткіліксіз мөлшері;
  • ас қорыту жүйесінің аурулары (панкреатит, ойық жара, колит, гепатит, гастрит);
  • улану;
  • зат алмасу процестерінің бұзылуы;
  • жиі күйзеліс, жүйке күйі, қорқыныш;
  • саяхатшылардағы даму синдромы (көбінесе басқа елдерге көп саяхаттайтын адамдарда кездеседі және микробтармен ластанған суды пайдаланудан туындайды).

диарея қаупі дененің сусыздануы, әсіресе балалар мен қарт адамдар үшін қолайсыз. Диарея синдромының ауыр жағдайлары өлімге әкелуі мүмкін. Статистикаға сүйенсек, ұзаққа созылған диарея 5 жасқа дейінгі балалар үшін өте қауіпті, бұл жаста бұл аурудан өлім үшінші орында тұр

.

Симптомдары

  • жиі бос нәжіс, күніне 8-10 ретке дейін;
  • іште газ түзілуінің жоғарылауы;
  • /li>
  • пальпация кезінде іштің ауыруы;
  • тері бозаруы және құрғақтығы;
  • төмендеген. немесе тәбеттің болмауы ;
  • мүмкін құсу, тері бөртпесі, ауыз қуысында ойық жаралы түзілімдер;
  • созылмалы түрінде – салмақ жоғалту, шаршау.

Дареялық синдромның диагностикасы

Бастапқыда, дәрігерге хабарласқанда дәрігер үшін келесі деректер маңызды болады:

  • тәулігіне дәрет саны;
  • олардың жалпы көлемі мен консистенциясы;
  • қоспалардың болуы – қан, шырыш.

Зертханалық зерттеулер жүргізіледі, олар мыналарды қамтиды:

  • нәжіс талдауы. (микробиологиялық және бактериологиялық зерттеу, культура алынады);
  • копрограмма;
  • қан сынағы (биохимиялық және жалпы);
  • тамақтан бас тартуға арналған сынақтар жүргізіледі;
  • аллергиялық сынақтар.

Қажет болған жағдайда функционалдық әдістер қосымша орындалады:

  • Ішектің CRT;
  • Іш қуысы мүшелерінің УДЗ;
  • флюроскопия;
  • биопсиямен колоноскопия;
  • эндоскопия.

Бұл әдістердің кейбірі диарея ілеспе симптом болып табылатын бірқатар ауыр ауруларды болдырмау үшін қажет.

Ақпараттық әдіс – бұл пациенттің нөмір туралы ақпаратты жазып алатын арнайы күнделік жүргізуі. тағамды қабылдау, диета, ішектің жиілігі және нәжістің сипаттамалары. Бұл егжей-тегжейлі сипаттама үш күн ішінде жүзеге асырылады.

диарея синдромы-алдын алу

Іш өту синдромының дамуын болдырмауға болады. Мұны істеу үшін негізгі ережелерді сақтау маңызды. Диареяны тудырған әрбір себеп белгілі алдын алу әдістерін қажет етеді, бірақ негізгі маңызды бағыттарын анықтауға болады:

  • гигиеналық нормаларды сақтау;
  • дәретхананы пайдаланғаннан кейін, әр тамақ алдында, жануарлармен байланыста болғаннан кейін міндетті түрде қолды жуу (дымқыл майлықтарды қолдану тері бетін небәрі 40%-ға дезинфекциялайды);
  • өзіңіз өсіргеніңізге немесе базардан сатып алғаныңызға қарамастан кез келген көкөністер мен жемістерді мұқият жуу;
  • құдықтардың, құдықтардың, бұлақтардағы шикі суды пайдаланбаңыз, тіпті қалалық сумен жабдықтау;
  • тамақ ішер алдында мұқият термиялық өңдеуден өткізіңіз;
  • сіз шикі немесе жартысын жеуге болмайды. -пісірілген балық, ет;
  • тоңазытқыштағы тамақ қалдықтарын алып тастаңыз, бөлме температурасында ұзақ уақыт қалдырмаңыз.

Тамақтану бойынша кеңес

Дареяға не пайдалы:

  • жиі ішу;
  • арнайы тұзды ерітіндіні қолдану ерітінділер (мысалы, регидрон);
  • жабайы раушанның сорпалары, кептірілген жемістер;
  • газсыз сілтілі минералды су ;
  • күшті қара шай, лимон қосуға болады;
  • алма шырыны;
  • күріш суы;
  • банандар;
  • шырышты ботқа – жарма, сұлы жармасы, бидай;
  • ақ нан крекерлері;
  • пісірілген алма;
  • Үгітілген түйіршіктелген сүзбе;
  • Әлсіз ет немесе тауық сорпасы.

Жағымсыз тағамдар диарея үшін:

  • майлы, қуырылған, тұзды және ащы;
  • маринадталған қиярдың барлық түрлері;
  • қырыққабат және оның тағамдары;
  • бұршақ, қыша, жүзім;
  • шикі жемістер;
  • газдалған сусындар;
  • жеміс шырындары;
  • тәттілер;
  • сүт өнімдері.

Тағамды кішкене бөліктерде жеу керек, ал жақсырақ. сусыздануды болдырмау үшін тамақ ішетін сұйықтықтардың санын көбейту.

 

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.