Facebook Pixel

Менингит

Менингит – бұл жұлын мен мидың жұмсақ қабықшаларындағы қабыну процесі. Аурудың қоздырғышы патогендік типтегі кейбір микроорганизмдер болып табылады: саңырауқұлақ бактериялары, жұлын сұйықтығына түсетін вирустар.

Менингит бастың қатты ауырсынуымен, қаттылықпен көрінеді. желке аймағының бұлшықеттері, тән бөртпелер. Заманауи медицинада менингит іріңді және серозды, сонымен қатар біріншілік – тәуелсіз ауру, қайталама – кез келген аурудың салдары. Ауру өте тез дамиды, толық көрініс үшін бірнеше күн жеткілікті. Ерлер де, әйелдер де тәуекелге ұшырайды. Соған қарамастан, орталық жүйке жүйесінің патологиясы мен жарақаты бар адамдар менингитке көбірек бейім екені атап өтіледі.

Менингит ауруы: себептері

Менингиттің пайда болуы мен дамуының негізгі себебі – жұқпалы қоздырғыштың жұлынның немесе мидың қабығына, сондай-ақ жұлын сұйықтығына түсуі. Мұндай инфекция бірнеше жолмен жүреді:

  • Ауа-тамшылы.
  • Фекальді-ауызша, әдетте, бұл қолдану. жуылмаған көкөністер мен жемістер.
  • Гематогендік жол – қан арқылы инфекция.
  • Лимфа арқылы инфекция.

Менингит тудыруы мүмкін вирустар: span>

  • E. coli, стрептококк, стафилококк.
  • Вирусты организмдер: герпес, ECHO.
  • Саңырауқұлақ инфекциялары.
  • Қарапайымдар.

Сонымен қатар, Заманауи медицинада бірнеше себептерді атап өтуге болады, бұл жерде мынаны атап өткен жөн:

  • Иммунитеттің төмендеуі.
  • Тұрақсыз диета, артық тамақтану немесе аштық.
  • Гипотермия.
  • Қант диабеті.
  • Созылмалы аурулар және қабыну процестері.
  • Туа пайда болған иммунитеттің дамымауы.
  • АИТВ инфекциясы.

Симптомдары

Бұл аурудың симптоматикалық көрінісі дененің келесі сигналдарымен сипатталады:

  • Басындағы тұрақты ауырсыну, басу сипаты бар, басын қимылдатқанда ауырсыну күшеюі мүмкін .
  • Жүйке бұлшықеттерінің тұрақты кернеуі, сондықтан менингитпен ауыратын адам еңкейген күйде ыңғайлы болады.
  • Жиі қайталанатын тұрақты жүрек айнуы мен құсу.
  • Жарыққа ауырсыну реакциясы.
  • Дене температурасының айтарлықтай жоғарылауы, әлсіздікпен бірге жүруі мүмкін.
  • Ұйқышылдық, айналада болып жатқан нәрсеге баяу реакция немесе оның толық болмауы.
  • Психикалық бұзылулар: бақыланбайтын агрессия, галлюцинациялар, апатетикалық күйлер.
  • span>
  • Кейде бұлшық еттердің конвульсиялық жиырылуы. есін жоғалту.
  • Зәр шығаруды ұстамау.
  • Көру нервтерінің қабынуы, страбизм.
  • Түтіксіз бұлшықет ауруы, созылмалы болуы мүмкін.

диагностикасы менингит

Науқас тарихынан бастапқы деректерді жинау:

  • Ұзақтығы белгілері .
  • Жақында кене шағуы, олардың кейбіреулері менингит таратқыштары.
  • Осы ауру деңгейі жоғары елдерге барыңыз. .
  • span>

Неврологиялық типті тексеру:

  • Реакция және жалпы психикалық жағдайды тексеру.
  • Мидың шырышты қабатындағы тітіркену белгілерін анықтау.
  • Неврологиялық типті ошақты көріністердің диагностикасы: әлсіздік, құрысулар, жүйке талмалары.

Зертханалық диагностика мыналарды қамтиды:

  • Жалпы биохимиялық қан анализі.
  • Белдік пункция – сүйек кемігін зерттеу.
  • Іріңді қоспалардың болуы үшін биопсия үшін CSF алу.
  • Мидың КТ және МРТ, бұл қабыну процестерін анықтауға мүмкіндік береді.
  • ЦФ ПТР менингиттің қоздырғышын анықтау үшін жүргізіледі.

Қосымша диагноз ретінде невропатолог пен психотерапевттің кеңесі қажет болуы мүмкін. 

Менингиттің алдын алу

Сапалы алдын алу үшін бірқатар ережелерді сақтау қажет:

  • Жоғарылау кезінде. ауру деңгейіне байланысты адамдар көп жиналатын жерлерден аулақ болу маңызды.
  • Дене қатайту процедураларын орындаңыз.
  • Үнемі витаминді қабылдаңыз. құрамында С дәрумені басым болатын кешендер.
  • Гипотермиядан аулақ болыңыз.
  • Уақтылы вакцинация.
  • Антибиотиктер профиль ретінде менингит.
  • Ауру кең тараған елдерге, әсіресе Африка мен Азияға саяхаттауды азайтыңыз. 

Тамақтану бойынша кеңес

Дета аурудың сатысына байланысты құрылады. Менингитпен тұтынуға болатын тағамдардың ішінде:

  • Ет пен балықтың майсыз түрлері.
  • Ерлі-зайыптыларға дайындалатын тағамдар.
  • Майы аз сүт өнімдері.
  • Тез сіңетін тағамдар.
  • Пішінді көкөніс пен жеміс пюресі.
  • Майы аз ет пен балық сорпасы.
  • Қуырылған нан.>
  • Сәйкес сұйықтық.
  • Жақсы пісірілген жармалар.

Тұтынуға болмайтын тағамдар:

  • Жануар майлары.
  • Көмірсулар оңай және тез қорытылатындар: тәтті мусс, сусындар, кондитерлік өнімдер.
  • Жаңа кондитерлік өнімдер.
  • Майлы балық және ет.
  • Балмұздақ, майлы сүт.
  • Ащы тұздықтар, дәмдеуіштер.
  • Қияр, редис, шалқан.
  • Бұршақ культі қайырлы.

 

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.