Созылмалы тонзиллит
Созылмалы тонзиллит – бадамша бездерге әсер ететін жұқпалы табиғаттың қабынуы. Көп жағдайда бұл палатина бездері зардап шегеді. Ауру ағзаның бактериялық немесе вирустық инфекциясының салдары болып табылады.
Бұл ауру бүкіл әлемде жиі кездеседі. Статистикаға сүйенсек, әлем халқының 10% созылмалы тонзиллитке бейім.
Аурудың сипаттамасы
Таңдай бездері. немесе бадамша бездері – лимфа жүйесінің маңызды бөлігі. Олар иммунитеттің күйіне жауап береді, сондай-ақ денені денеге еніп, мұрын-жұтқыншаққа қонатын әртүрлі бактериялар мен вирустардан қорғайды. Егер мұндай микроорганизмдер дер кезінде бейтараптандырылмаса, тонзиллит сияқты көптеген әртүрлі жұқпалы аурулар дамуы мүмкін.
Созылмалы тонзиллит көбінесе аурудың жедел түрімен қоздырады. дұрыс емес немесе тиімсіз емдеуге байланысты ұзаққа созылады. Сондай-ақ, тонзиллит жұтқыншақтың шырышты қабығының қабынуы (дифтерия, қызылша, скарлатина) фонында пайда болады.
Аурудың созылмалы түрі созылмалы, жиі. организмнің токсикалық-аллергиялық реакциялары. Созылмалы тонзиллит кезінде адам тонзиллитпен жиі ауырады, жүйке вегетативті жүйесінің функциялары бұзылады. Аурудан кейін бүйректе, өкпеде және жүректе қабыну процестері, иммунитеттің төмендеуі және буындардың ревматизмі түрінде асқынулар мүмкін.
Аурудың созылмалы түрі – а. ағзадағы қабыну мен инфекцияның ошақталуы және науқастың тамақ аймағындағы ыңғайсыздықты тудырады, сонымен қатар әртүрлі асқынулар мен аутоиммундық сипаттағы ауруларға әкеледі.
Созылмалы тонзиллит әсер етеді. ересектер де, балалар да бірдей пропорцияда.
Созылмалы тонзиллит мыналармен сипатталады:
Себептері
Созылмалы тонзиллиттің дамуына тек қана емес әсер етуі мүмкін. жиі тонзиллит, ЖРВИ, сонымен қатар пародонт ауруы және кариес. Сонымен қатар, бұл аурудың дамуының басқа да алғышарттары бар:
Тонзиллиттің созылмалы түрінде диетологтар No13 диетаны ұстануды ұсынады. Барлық тағамдар бумен пісірілген немесе қайнатылған болуы керек, олар картоп пюресі түрінде немесе сұйық күйде үстелге ұсынылуы керек. Бөлшектердің өзі қалыпты болуы керек және 5-6 дозаға бөлінуі керек. Бұл ретте ыдыстардың температурасы 60 С төмен болмауы керек. Диета бидай нанын (ескірген және құрғақ), крекер, печенье, майсыз ет тағамдарын (ұсақ туралған), майсыз балықты (қайнатылған), бумен пісіруді қамтиды. омлет немесе жұмсақ пісірілген жұмыртқа, сүт және ашытылған сүт өнімдері, көкөністер, сондай-ақ жеткілікті мөлшерде жылы сұйықтық.
Ақпараттық бюллетеньге жазылу