фарингит
фарингит – бұл жұтқыншақтың шырышты қабаты мен лимфоидты тініне әсер ететін қабыну процесі. Ең жиі кездесетіні - ЖРВИ-мен катаральды түрдегі жедел фарингит. 70% -дан астам жағдайларда фарингиттің себептері риновирус, аденовирус, парагрипп, коронавирус және т.б. сияқты вирустар болып табылады. Тек соңғы бірнеше жылда 80% жағдайда ЖРВИ-дің себебі риновирус болды ( әсіресе күзде) және аса ауыр бактериялық инфекциялардың бірінші кезеңі ғана. Көп жағдайда бұл ауру тонзиллитпен бірге жүреді.
Аурудың сипаттамасы
Фарингитте қабыну процесі жұтқыншақтың шырышты қабығына және лимфоидты тіндерге әсер етеді. Фарингит үшін тамақтың басқа аурулары сияқты белгілер тән. Науқаста тамақ ауруы, құрғақ жөтел тұрақты қышу мен ыңғайсыздық сезімінен туындаған. Дұрыс емес емдеу немесе ауруды елемеу аурудың созылмалы кезеңге өтуіне әкелуі мүмкін. Бұл жағдай ауыр асқынулармен, вирустың бүкіл денеге таралуымен, басқа органдарға да әсер етуі мүмкін. Жедел және созылмалы фарингитті ажырату әдеттегідей. Аурудың өткір түрі оңай емделеді, жұтқыншақтың шырышты қабатына инфекция немесе тітіркендіргіштің түсуі нәтижесінде пайда болады. Жедел фарингит дұрыс емделмегенде, сондай-ақ тым ұзақ тітіркендіргіштің нәтижесінде созылмалы болуы мүмкін. Созылмалы түрі жиі өршумен және ремиссиямен сипатталады.
Аурудың өту формасына қарай белгілерді ажырату әдетке айналған. Жедел фарингит мыналармен сипатталады:
Созылмалы түрі аурудың айқын белгілері жоқ ағымымен сипатталады. Негізгі симптом – тамақта тұтқыр қақырықтың жиналуы, ол қышу сезімін, құрғақтықты, бөгде затты сезінуді және құрғақ беткейлік жөтелді тудырады.
Себептері
Фарингиттің дамуын тудыратын негізгі фактор инфекция болып табылады: бактериялық, саңырауқұлақ немесе вирустық. Олар келесі жағымсыз факторлардың фонында қабыну процесін тудыруға қабілетті:
Фарингит кезінде тәбеттің нашарлауы байқалады. Бұл дененің әлсіреуінен және жұтылу кезінде ауырсыну сезімінен туындайды. Сондықтан ауру кезінде сарапшылар қазірдің өзінде қабынған шырышты қабығына зақым келтірмейтін жеңіл және үнемді тағамды ұсынады. Азық-түлікті қабылдауды 5-6 есеге бөліп, кішкене бөліктерде тұтыну ұсынылады. Ыдыс-аяқтың температурасы маңызды – ыстық емес және суық емес. Диетадан тым қатты, өткір және тырналатын тағамдарды алып тастау керек. Майлы және қуырылған тағамдарды, ысталған еттерді де қолдануға болмайды.
Ақпараттық бюллетеньге жазылу