фурункулез
фурункулез – шаш фолликулаларына әсер ететін және іріңді-невротикалық қайнатпалардың пайда болуымен көрінетін тері инфекциясы. Аурудың қоздырғышы алтын стафилококк болып табылады. Бұл дөңгелек, қызыл, ірің толтырылған бөртпелер түрінде көрінетін тері ауруларының бірі. Ауру өз атауын латынның furunculus сөзінен алады, бұл қайнатуды білдіреді. Фурункулез бүкіл денені пісудің әртүрлі кезеңдеріндегі көптеген қайнатпалармен жабуы мүмкін.
Аурудың сипаттамасы
Фурункулез. патогенді стафилококктың ағзаға түсуінің нәтижесі болып табылады. Көп жағдайда ауру шөгу және өршу кезеңдерімен созылмалы болады. Аурудың екі түрі бар: жедел және созылмалы. Жедел фурункулоз денеде және бетте бірден бірнеше фурункулездің пайда болуымен сипатталады. Бұл ақ және тығыз басы бар қызыл дөңес, олар бірнеше күннен кейін өздігінен ашылады, нәтижесінде ірің шығады. Бүкіл өршу процесі қатты ауырсынумен, жалпы әлсіздікпен және тіпті дене температурасының жоғарылауымен бірге жүреді. Қайнағаннан кейін теріде некроздық сипаттағы тән көкшіл дақтар қалады.
Аурудың созылмалы түрі үшін ұзағырақ ағым тән. Аурудың ремиссия және өршу кезеңдері болуы мүмкін, бұл организмнің иммундық жүйесінің жұмысының бұзылуымен байланысты. Аурудың созылмалы түрінің негізгі белгілері - қатты бас ауруы және жалпы әлсіздік.
Дәрігерге қаралу керектігін көрсететін ауру белгілері:
Аурудың үш кезеңі бар
1. Фурункулдың дамуы.
2. Іріңді және некроз.
3. Емдеу.
Аурудың себептері
Фурункулездің бірнеше себептері бар. Негізгі қоздырғышы алтын стафилококк болып табылады, соның салдарынан ауру ағзада көрінеді.
Фурункулездің дамуының жалпы факторлары:
Мамандар фурункулез кезінде дұрыс диетаны сақтауға кеңес береді. Күнделікті диетадан майлы, ащы, тұзды, сондай-ақ тәттілерді толығымен алып тастау керек. Ауру кезеңіне арналған диеталық тағам дәнді дақылдардан, көкөністерден және жаңа піскен жемістерден тұруы керек. Ет тағамдары майсыз, буға пісірілген болуы керек. Сондай-ақ, диетаны А, С және В дәрумендерімен (барлық топ) барынша толтыру керек. Фурункулоз кезінде тағамды қоректік заттармен және минералдармен, мысалы, мырыш, талшық, ферменттермен, сондай-ақ пробиотиктер мен пребиотиктермен байыту ұсынылады.
.Ақпараттық бюллетеньге жазылу