Спастикалық колит
Спастикалық колит семіздік, гипертония және аллергиямен бірге өркениет ауруларына қауіпсіз түрде жатқызылуы мүмкін. Бұл аурулардың барлығы дұрыс тамақтанбаудан және салауатты деп атауға болмайтын өмір салтынан туындайды. Спастикалық колит жиі тітіркенген ішек синдромы деп аталады. Бұл ішектің шырышты қабығының күйіне теріс әсер ететін, осылайша тән белгілерді тудыратын созылмалы сипаттағы қабыну процесі. Пациенттердің көпшілігінде ауру жас жаста, ал әйелдерде ерлерге қарағанда әлдеқайда жиі дамиды. Басқа атау – спазмодикалық колит.
Аурудың сипаттамасы
Спастикалық колит – бұл ішектің шырышты қабығындағы қабыну процестерінің бір түрі. Ауру ішектің моторлық қабілетінің бұзылуын, тоқ ішектің жұмысындағы ақауларды, сондай-ақ ауырсынуды тудырады. Бұл жағдайда ішек спазмы іш қуысының кез келген аймағында пайда болуы мүмкін. Мамандар спастикалық колитті асқазан-ішек жолдарының функционалдық бұзылыстарымен байланыстырады.
Ауру жүйке жүйесіндегі ақаулардың салдары: жанжалдар, тәжірибелер, стресстік жағдайлар, шаршау (физикалық және эмоционалдық) ), сәтсіздіктер гормоналды фон.
Әйелдер көбінесе спастикалық колитпен ауырады. Бұл әйел ағзасының етеккір, жүктілік немесе бала туу кезінде пайда болатын гормоналды бұзылуларға бейімділігімен байланысты.
Спазмолитикалық колитте ешқашан қызба, себепсіз салмақ жоғалту немесе нәжісте қан жолақтары болмайды. Төмендегі белгілерге міндетті түрде назар аударыңыз және олар пайда болған жағдайда дереу дәрігерге хабарласыңыз.
Себептері
Ең айқын көзі. колит – дұрыс тамақтанбау. Майлы тағамдарды пайдалану, шамадан тыс тамақтану, алкогольді асыра пайдалану, ащы тағамдар мен фастфудтар көптеген аурулардың, соның ішінде осы аурудың себебі болып табылады.
Колиттің дамуына мыналар ықпал етуі мүмкін:
Спастикалық колитке арналған диетада аурудың нақты ағымына негізделген бірнеше нұсқа бар. Сонымен, іш қатумен бірге жүретін ауру кезінде тағам талшықпен қаныққан болуы керек, газ түзілуін болдырмайды және ішек моторикасын қалыпқа келтіреді. Бұл диареяға да қатысты – Науқас дәрумендер мен минералдарға бай дұрыс және үнемді тамақтануды, сондай-ақ сұйықтықтың жеткілікті мөлшерін қажет етеді.
Ретадан толығымен алып тастау керек:
1. Сүт;
2. Нан;
3. Глютен;
4. Қант;
5. Кебек;
6. Шырындар;
7. Ет, шұжық және ветчинаны тұтынуды шектеңіз.
Ақпараттық бюллетеньге жазылу