Facebook Pixel

Созылмалы панкреатит

Созылмалы панкреатит – бұл ұйқы безіне әсер ететін патология. Ол қабыну, деструктивті сипатқа ие, органның секреторлық қызметіне әсер етеді. Бұл тұрақты түрде нашарлайтын созылмалы ауру (маусымдық шиеленісу немесе тітіркендіргіштердің белсенді әсерінен).

Көбінесе қант диабеті мен созылмалы панкреатиттің болуы арасында байланыс бар. Бұл іш қуысының жоғарғы бөлігіндегі ауырсыну сезімімен көрінеді, олар жүрек айнуы, жүрек айнуы және құсумен бірге жүреді. Диагнозды растау ұйқы безін және ультрадыбысты зерттеуден кейін ғана мүмкін болады. Ауру әйелдерге қарағанда ерлерге жиі әсер етеді. Тәуекел тобына 16-18 жас аралығындағы адамдар, әсіресе жаман әдеттері бар адамдар жатады

Созылмалы панкреатит &ndash. ; себептері

Созылмалы панкреатиттің қарапайым панкреатит сияқты этимологиясы ұқсас болғандықтан, онда аурудың себептері ұқсас. Негізгі – бұл алкогольді асыра пайдалану. Бұл улы зат ұйқы безіне теріс әсер етеді, бұл оның қабынуын тудырады. Созылмалы панкреатиттің дамуына жағымды әсер ететін басқа факторлардың арасында мыналарды атап өтуге болады:

  • Қандағы кальцийдің жоғары болуы
  • Муковисцидоздың болуы.
  • Кейбір препараттар.
  • Одди сфинктерінің функциясының бұзылуы.
  • Аутоиммунды типті панкреатит.
  • Генетикалық аурулардан туындаған панкреатит.
  • Идиопатиялық патология , этиологиясы анық емес . 

Созылмалы панкреатит: Симптомдары

Бастапқы патологиялық өзгерістер толығымен симптомсыз. Егер жарқын сипаттың бірінші өршуі орын алса, дене бұл туралы барлық мүмкін түрде сигнал бере бастайды. Негізгі симптомдардың ішінде:

  • Іштің жоғарғы бөлігінде сол жақ гипохондрияға сәулеленуі мүмкін жедел ауырсыну. Ауырсыну тұрақты болуы мүмкін немесе ол келуі және кетуі мүмкін.
  • Жүрек айнуы ауырсынуды баспайтын жиі құсумен бірге жүреді.
  • Жүректің қышуы.
  • Метеоризм.
  • Тұрақты нәжіс, диарея/іш қату.
  • Тәбеттің толық немесе ішінара жоғалуы, нәтижесінде салмақ жоғалту.
  • Терінің сарғаюы, терінің құрғауы.
  • Ауданда кеудеде ұсақ қызыл дақтар пайда болуы мүмкін.
  • Іш аймағын пальпациялағанда ұзақ уақыт бойы кетпейтін өткір ауру сезімі бар. уақыт.

Созылмалы панкреатит ұзақ жылдар бойы сезілмеуі мүмкін, бірақ симптомдардың алғашқы көрінісінде ұйқы безі мен оған жақын тіндерде деструктивті процестер басталады.

Ұйқы безінің созылмалы панкреатитібездері – диагностика

Дәл диагноз қою үшін гастроэнтерологтың толық кеңесі қажет. Дәрігер бірқатар аспаптық және зертханалық зерттеулерді тағайындайды:

  • Жалпы қан анализі.
  • Нәжістің зертханалық зерттеуі. және несеп. /span>
  • Функционалды диагностика.
  • Ұйқы безі ферменттерінің белсенділігін анықтауға арналған қан анализі.
  • Копрограмма.
  • Ультрадыбыстық, КТ, іш қуысы мүшелерінің МРТ.
  • Зерттеу. EUS көмегімен асқазан-ішек жолдарының ішкі күйі
  • Өңешке аса қауіпті қабыну ошақтарын анықтау үшін арнайы контрастты енгізу.

Созылмалы панкреатиттің алдын алу

Дәрігерлер бастапқы профилактикаға қатысты бірнеше шараларды ажыратады: алкогольді тұтыну.

  • Теңдестірілген диета.
  • Темекі шегуге мүлдем тыйым салынады.
  • Суды бақылау. денедегі тепе-теңдік , күніне кемінде 2 литр сұйықтық ішу керек.
  • Иммундық жүйенің жоғары деңгейін сақтау үшін витаминдік кешендерді үнемі қабылдау.
  • Үнемі медициналық тексеруден өту (алты айда бір рет).
  • Асқазан-ішек ауруларын толық емдеу.
  • Мүмкіндігінше жүйелі түрде курорттық емделу.
  • Жоғарыда аталған ережелерден басқа, сіз гастроэнтеролог тағайындаған қатаң диетаны ұстануыңыз керек. >>

    Созылмалы панкреатит: Тамақтану бойынша кеңес

    Мұндай аурумен тамақтаныңыз, жиі тамақтану керек (күніне 4-5 рет), порциялар аз болуы керек. Тағамның температурасы бөлме температурасында болуы керек, пісіру үшін тек жаңа өнімдерді пайдаланыңыз. Диетада болуы керек өнімдер:

    • Майсыз ет. Майсыз құс еті жақсырақ.
    • Ет сорпасы жоқ көкөніс сорпалары.
    • Жаңа піскен көкөністер, жемістер.
    • Қатты ірімшік.
    • Шөптен жасалған қайнатпалар мен шайлар.

    Өнімдер аулақ болу үшін:

    • Қуырылған немесе кептірілген балық пен ет.
    • Майлы ет.
    • Қуырылған жұмыртқалар.
    • Алкоголь, барлық түрде.
    • Жаңа ашытқыдан жасалған кондитер өнімдері.
    • Маргарин, майлы май.
    • Ащы және өте тұзды дәмдеуіштер.
    Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.
    Author:
    Ольга Грекулова
    Президент Громадської організації «Асоціація нутриціології і дієтології»