Facebook Pixel

Цирроз

Бауыр циррозы – Бұл бауырдың патологиясы, онда органның қабырғаларының бұзылуы және тыртықтардың біртіндеп пайда болуы. Түйінді түзілімдердің және тыртық тінінің көп мөлшері бауыр құрылымында қайтымсыз өзгерістерге әкеледі, сондықтан циррозды емдеу мүмкін емес. Уақыт өте келе бауырдың сау тіндері іс жүзінде қалмайды, сондықтан орган өз функцияларын тиімді орындай алмайды. Бұл оң жақ гипохондриядағы ауырсынумен көрінетін созылмалы түрдегі ауру. Ерлер әйелдерге қарағанда циррозбен жиі ауырады, бұл ерлер арасындағы алкоголизмнің жоғары пайызына байланысты. себептері

Бұл аурудың дамуының негізгі себебі - адам ішімдік ішкен кезде алкогольді асыра пайдалану. 10 жыл бойы жүйелі түрде, бауыр циррозынан құтылу мүмкін емес. Тағы бір себебі вирустық типті гепатит – B, C. Сонымен қатар, иммундық және өт шығару сипатының себептері ажыратылады:

  • Аутоиммунды типті гепатит - бұл бауыр жасушалары өзіне шабуыл жасай бастайтын ауру.
  • Өт жолдарының зақымдануы.
  • Өт шығару жолдарының толық немесе ішінара бітелуі.
  • Өт шығару жолдарының қабырғаларының тыртықтары.
  • Өт қабында тастардың түзілуі.
  • Бауыр. ұзақ уақыт дәрі қабылдау нәтижесінде тіндердің зақымдануы.
  • span>
  • Бауырдың негізгі венасындағы ішкі қысымның жоғарылауы.
  • Бауырдың веноздық тоқырауы Будд-Киари синдромы деп те аталады.
  • Бауырда мыстың артық болуы. >

Симптомдары

Симптомдардың саны және олардың көріну дәрежесі аурудың қай сатыда орналасқанына байланысты. Пациенттердің 20% -дан астамы бастапқы кезеңде ешқандай белгілерді байқамайды. Бауыр циррозының бірнеше жалпы белгілері бар:

  • Өнімділік деңгейінің жалпы төмендеуі.
  • Тәуліктің кез келген уақытында шаршаудың жоғарылауы, тұрақты ұйқышылдық.
  • Астения.
  • Тәбеттің ішінара немесе толық жоғалуы.
  • Депрессия, төмен эмоционалды фон.
  • Кенеттен салмақ жоғалту.
  • Гамма деңгейінің жоғарылауы – глобулин.
  • Жоғарғы қан қысымының төмендеуі.
  • Бауыр жеткіліксіздігінің жалпы белгілері.
  • Туа біткен немесе жүре пайда болған бауыр ауруы.
  • Тамырлы "жұлдызша" теріде.
  • Тырнақтардағы кішкентай ақ сызықтар.
  • Ер адамдар ішінара немесе толық феминизацияны көрсетуі мүмкін (дене кейбір әйелдер ерекшеліктері), импотенция.
  • Сілекей бездерінің атрофиясы.
  • Көз алмасының сарғаюы.

Бауыр циррозы: диагностика

Тексеру науқасты және диагнозды арнайы дәрігер гастроэнтеролог жүргізеді. Негізгі диагностикалық шараларға мыналар жатады:

  • Науқастың анамнезін және бұрынғы шағымдарын зерттеу.
  • Алғашқы тексеру – тері анализі, іш қуысының төменгі бөлігін пальпациялау.
  • Науқастың жалпы психологиялық жағдайын зерттеу.
  • Нәжіс пен зәрді зертханалық зерттеу.
  • Жалпы биохимиялық қан анализі, оның ішінде гепатиттің кез келген түрін анықтау. 
  • PGA-индекс – бауыр фиброзының маркерлері.
  • Қанның ұю деңгейін бағалау.
  • Цирроздың даму сатысы мыналарды қолдану арқылы есептеледі. Чайлд-Пью шкаласы.
  • Аспаптық әдістердің ішінде: құрсақ қуысы мүшелерінің УДЗ, өңештің ішкі бетінің жағдайын талдау, ішкі ағзалардың КТ. құрсақ қуысы, бауыр тінінің биопсиясы.

Бауыр циррозының алдын алу

Бұл аурудың пайда болуын болдырмау үшін бірқатар профилактикалық шараларды жүйелі түрде жүргізу маңызды. Өзінің негізінде олар холелитиаздың алдын алуға ұқсайды, бірақ соған қарамастан, біз негізгілерін атап өтеміз:

  • Ағзада қабыну процестері болған кезде бұл маңызды. белсенді физикалық белсенділікті шектеу үшін.
  • Сыртқы зиянды әсерлерді барынша азайту (экологиялық жағдай, өндірістік факторлар).
  • Үнемі қабылдау. иммундық жүйенің жоғары деңгейін сақтау үшін витаминдік кешендер.
  • span>
  • Салауатты өмір салты.
  • Алкоголь мен темекі шегуден толық бас тарту.
  • Вирусты гепатиттің алдын алу. Уақытылы вакцинация және дәрігердің кеңесі.
  • Алты айда бір рет толық медициналық тексеруден өту қажет.
  • Уақтылы және толық. асқазан-ішек ауруларын емдеу  

Тамақтану бойынша кеңес

Фракциялық тамақтануды сақтау маңызды, тағамды қабылдау күніне 4-5 рет, кішкене бөліктерге бөлінеді. Калориялар саны кешке төмендеген дұрыс. Тұтынуға болатын тағамдар:

  • Көкөніс сорпасы қосылған сорпалар.
  • Майы аз ет, майсыз балық. span>
  • Майсыз сүт өнімдері.
  • Тәтті және піскен жемістер, қызыл түсті көкөністер.
  • Күріш, қарақұмық, сұлы жармасы.
  • Жұмыртқаның ақтығы.

Тыйым салынған тағамдар:

  • Майлы ет: шошқа еті, қой еті.
  • Майлы балық.
  • Шоколад.
  • Жаңғақтар.
  • Саңырауқұлақтар мен ет сорпалары.
  • Дәмдеуіштер.
  • Алкоголь.
  • Ыңғайлы тағамдар, көше тағамдары.
  • Кофе.   

Маңызды дәрумендер

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.