Гипотиреоз
Гипотиреоз – Қалқанша безі шығаратын T3 (трийодтиронин) және Т4 (тироксин) қан гормондарының жетіспеушілігінен туындаған клиникалық синдром. Бұл кезде өсуге жауапты гипофиз гормондарының деңгейі айтарлықтай төмендейді.
Аурудың сипаттамасы
Гипотиреоз – Бұл гормондардың тұрақты жетіспеушілігінен туындаған ауыр жағдай, оның өндірісіне қалқанша безі жауап береді. Ағзада тиреотоксикозға (гипертиреоз) қарама-қарсы күй бар. Ересектерде қараусыз күйде микседема, балаларда – кретинизм.
Гипотиреоз организмдегі барлық процестердің баяулауын тудырады және ұйқышылдық, әлсіздік, артық салмақтың пайда болуы, ойлау мен сөйлеудің баяулауы, гипотензия арқылы көрінеді. Әйелдерде етеккір циклінің бұзылуы байқалады.
Бұл бұзылыстың көптеген көріністері бар, оның қарқындылығы мен жоғарылау жылдамдығы аурудың дамуын анықтайды.
Гипотиреоздың жіктелуі
Гипотиреоз синдромы екі түрлі болуы мүмкін: жүре пайда болған және туа біткен. Екіншісі нәресте туылғаннан кейін бірден анықталады және кез келген шығу тегі болуы мүмкін. Аурудың жүре пайда болған түрі 99% жағдайда кездеседі. Синдром түрлерінің әрқайсысының өзіндік себептері бар.
Себептері
1. Біріншілік гипотиреоздың пайда болуына келесі факторлар әсер етеді:
2. Гипофиз және гипоталамус гипотиреозы (екінші) гипофиздің гормон өндірісінің төмендеуінен немесе толық тоқтауынан, сондай-ақ тиреорелин гормонының алмасуының бұзылуынан туындауы мүмкін.
3. Постгландулярлық немесе үшінші гипотиреоз синдромы қандағы T3 және T4 гормондарының белсенділігінің жоғалуына байланысты, шок жағдайының нәтижесінде, протездердің болуы, панкреатиттен кейін пайда болады. Синдром қан жасушаларының гормондарға сезімталдығының төмендеуінен немесе гормондардың йодсыздануынан туындауы мүмкін.
Физиологиялық тұрғыдан қалыпты ақуызы бар көмірсулар мен әсіресе майларға байланысты энергия құндылығы орташа төмендетілген (10%-20%) диета ұсынылады. Диета асқазан сөлінің секрециясын қалыпты түрде ынталандыратын, құрамында талшықтардың жоғары мөлшері бар іш жүргізетін қасиеттері бар тағамдарды қамтиды. Диетадағы көкөністерді, жемістерді, жидектерді, шырындарды, ашытылған сүт өнімдерін тұтынуды арттыру ұсынылады.
Ретадан холестерин мен тұзға бай тағамдарды алып тастаңыз, тамақтануды азайтыңыз. бос сұйықтықты қабылдау. Метеоризм тудыратын тағамдардан аулақ болыңыз.
Ақпараттық бюллетеньге жазылу