Facebook Pixel

Гипертиреоз

Гипертиреоз – Қалқанша безінің гормоналды белсенділігінің жоғарылауымен туындаған клиникалық типті синдром. Негізгі сипаттамасы - тритоксин және трийодтиронин гормондарының артық болуы. Қан Қалқанша безі шығаратын гормондармен шамадан тыс қаныққан кезде, денедегі барлық процестердің гиперакселерациясы байқалады. Бұл гипотиреоздың қарама-қарсы көрінісі, оның диагнозы гормоналды деңгейлерді бағалауды қамтиды, кейбір жағдайларда биопсия қажет. Гипертиреоз – эндокриндік типті өте сирек кездесетін ауру.

Гипертиреоз ауруы: себептері

Бұл ауруды тудыруы мүмкін көптеген факторлар бар, олардың көпшілігі гипотетикалық, дегенмен біз негізгі себептерге тоқталамыз.

  • Зобтың токсикалық диффузды түрі. Бұл жағдай қалқанша безінің айтарлықтай ұлғаюымен сипатталады, сәйкесінше өндірілген гормондардың мөлшері артады.
  • Улы түйінді зоб. Бұл патология егде жастағы адамдарда байқалады және қалқанша безінде тән мөрлердің пайда болуы арқылы көрінеді, олардың шығу тегі мен табиғаты анықталмаған. Бұл түйіндер қалқанша бездің белсенді жұмысын қоздырады.
  • Қабыну процесін қоздырған трансферттік вирустық аурулар. Бұл құбылыс қалқанша безінің жасушаларының бұзылуын тудырады.
  • Қалқанша безінің гормондарын шамадан тыс қолдану.
  • Жарақат. белсенді өндірілетін гормондарды қоздыратын аналық бездер. 

Симптомдары

Аурудың симптоматикалық көрінісі келесідей:

  • Тері жылы, кейбір жерлерде тері өте жұқа, шамадан тыс тершеңдік. Тырнақ табақшасы да өзгереді, толық ажырау басталады, шаштың сапасы төмендейді.
  • Көз алмасы үлкейіп, сыртқа шығып кетеді, сондықтан науқастың көзі томпайып көрінеді. Жоғарғы қабақтың аздап ісінуі және оның қоңыр түске боялған пигментациясы бар.
  • Артериялық қысым көтеріліп, жүрек соғысы жиілейді, нәтижесінде созылмалы жүрек жеткіліксіздігі пайда болады.<. /li>
  • Ентігу пайда болып, өкпенің сыйымдылығы екі есе азаяды.
  • Тәбет деңгейі жоғарылайды, бұл кезде науқас кенет ұстамаға ұшырауы мүмкін. жүрек айну және диарея. Жалпы алғанда, адам дене салмағын жоғалта бастайды.
  • Бұлшықет тонусы төмендейді, адам тез шаршайды, содан кейін жоғарғы және төменгі аяқтарда тән конвульсиялар пайда болады. Қозғалыс рефлекстері сапасын жоғалтады, содан кейін остеопороз пайда болады.
  • Шамадан тыс қобалжу, үнемі шамадан тыс қозу сезімі, дүрбелең. Адамның интеллектісі артады, сөйлеуі өте жылдам болады.
  • Қанның сапалық өзгеруі.
  • Зәр өте жиі.
  • Әйелдерде етеккір циклі бұзылады немесе мүлдем жоғалады. Ер адамдар потенциал деңгейінің төмендеуінен және сүт бездерінің тән жоғарылауынан зардап шегеді.
  • Дұрыс емес метаболизмнен туындаған триогендік типті қант диабеті.
  • температураның жоғарылауы қосымша көрініс ретінде қарастырылады.

Гипертиреоздың диагностикасы

Науқастың белгілері мен сыртқы түрін зерттегеннен кейін диагноз қойылады. Аспаптық диагностикаға келетін болсақ, ол келесі процедураларды қамтиды:

  • Гормоналды құрамды анықтау үшін қан анализі.
  • Қалқанша безінің ультрадыбыстық зерттеуі органның көлемін және ондағы тән түйіндік түзілістердің бар-жоғын анықтауға арналған.
  • Қалқанша безінің КТ түйіндерінің қай жерде орналасқанын дәл көрсетеді. орналасқан.
  • ЭКГ тамырлар жүйесінің күйін және ондағы патологияларды көрсетеді.
  • Бағалау. қалқанша безінің қызметі.
  • Қалқанша безінде түйін табылса, оған биопсия жасалады.

Гипертиреоздың алдын алу

Профилактикалық шаралар жалпы сипатта болады:

  • Жаман әдеттерден толық бас тартуды көздейтін салауатты өмір салты.
  • Тұрақты спортпен шұғылдану.
  • Дененің жалпы қатаюы. .
  • Теңдестірілген диета.
  • Күн сәулесінің әсерін барынша азайту.
  • Йод мөлшері жоғары тағамдарды абайлап тұтыну.
  • Гормоналды түрін жүйелі тексеру.
  • Алты ай сайын толық медициналық тексеруден өту.
  • Тұрақты эндокринологтың бақылауы. 

Тамақтану бойынша кеңес

Дәрігерлер фракциялық тамақтануды ұстануды ұсынады, тамақтануды 6-7 рет бөлу керек. Диета құрамында майы аз сүт және қышқыл сүт өнімдеріне, сондай-ақ ақуыз өнімдеріне негізделуі керек. Ыдыстарды бумен пісіру немесе пісіру жақсырақ, қуыруға болмайды. Орталық жүйке жүйесін қоздыратын өнімдерді пайдалану қажет емес, оларға мыналар жатады:

  • Қара шоколад.
  • Күшті. шай, кофе.
  • Қоюландырылған ет сорпалары.
  • Ащы дәмдеуіштер.

Сонымен қатар келесі өнімдерді пайдалануды барынша азайту керек:

  • Маргарин.
  • Сало.
  • Консервілер.
  • Қырыққабат.

 

 

 

 

 

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.