Facebook Pixel

Артериялық гипер

Гипертония – шамамен 25 &ndash әсер ететін жеткілікті таралған ауру; Барлық ересектердің 30% -ы халықтың өкілі. Қарапайым тілмен айтқанда, бұл бірдей гипертония. Бұл аурумен адамның қан қысымы 140 мм Hg-ден асады. Оның жалпы жағдайына әсер ететін Art. Артериялық гипертензия 55 жастан асқан ерлер мен 50 жастан асқан әйелдерде жиі кездеседі.

Гипертонияның себептері

Қазіргі медицина бұл аурудың себептерін әрқашан анықтай алмайды. Гипертонияның бастапқы кезеңі симптомсыз өтеді, сондықтанартериялық гипертензиясы бар науқастар ауруды ерте кезеңде сезбейді. Ересек тұрғындардың көпшілігі қауіп тобына жатады.

Артериялық гипертензия жағдайларының шамамен 10-15%-ы басқа, аса ауыр аурудың симптомы болып табылады. Сондай-ақ, кейбір дәрі-дәрмектерді қолдану салдарынан қан қысымының жоғарылауы байқалуы мүмкін. Көбінесе бүйректің жұмысындағы ауытқулар, эндокриндік жүйенің жұмысындағы бұзылулар, стероидтер мен майларды қыздырғыштарды үнемі қолдану гипертонияның көрінісіне әкеледі.

Дәрігерлер бірнеше ауруды анықтайды. қан қысымының мерзімді жоғарылауына әкелетін негізгі факторлар , содан кейінартериялық гипертензия диагностикасының пайда болуына.

  • Артық салмақ. .
  • Тұзды көп мөлшерде тұтыну.
  • Жүйелі темекі шегу.
  • Алкогольді тұтыну.
  • Ағзада калийдің болмауы.
  • Тұқым қуалайтын бейімділік.
  • Қандағы холестериннің жоғарылауы.
  • Отырықшы өмір салты.
  • Жиі стресстік жағдайлар.
  • Қант диабеті.

Науқаста байқалатын бірінші нәрсе - тұрақты бас ауруы. Әдетте, ол ояту сәтінде пайда болады және ең көп бастың артқы жағында көрінеді. Адам жүрек аймағындағы бас айналуға, жүрек соғуының жиілеуіне, ентігуге және шаншуға шағымданады.

Неғұрлым асқынған жағдайларда артериялардың толық немесе ішінара зақымдалуын табуға болады. Бұл құбылыспен адам әрқашан жоғарғы және төменгі белдіктің суық аяқтарына ие. Қан қысымының индексі 140 мм Hg-ден асады. Өнер. Бұл деректер тыныш ортада, белгілі бір жиілікпен үш өлшемде өзгермейді.

Мұндай ауру үшін аса қауіпті жағдай гипертониялық криз, соңғыартериялық гипертензиядәрежесі. ,  осы уақытта адамның артериялық қысымы 30-40 бірлікке күрт көтеріледі. Мұнда сіз жедел жәрдемнің араласуынсыз жасай алмайсыз.

Қысымды қалай дұрыс өлшеуге болады?

Гипертонияда алдын алу және бақылаудың маңызды элементі. Жалпы жағдай - қан қысымының көрсеткіштерін бақылау. Дәл деректерді алу үшін мұны дұрыс орындау маңызды.

Өлшеуді адам 5-10 минут демалғаннан кейін жүргізу керек. Бұған дейін кофе ішпеу, темекі шегу және тығыз тамақтану маңызды. Науқас біркелкі отыруға тиіс, оның қолдары мен аяқтарын айқаспау керек. Алдымен қуықты босату маңызды, себебі бұл қысым көрсеткіштеріне әсер етеді. Ешбір жағдайда өлшемді киім арқылы алуға болмайды, ал жең қолды тонометр манжетінен жоғары тартпауы керек.

Гипертония диагностикасы

A артериялық гипертензия,емдеу сияқты ауруды әртүрлі кезеңде емдеуге болады, диагностикалық шараларды дер кезінде жүргізу маңызды. Артериялық гипертензияны диагностикалаудың негізгі әдістері мыналар болып саналады:

  • Қанның жағдайын биохимиялық талдау.
  • Зәр анализі, сонымен қатар бүйрек жүйесінің УДЗ.
  • Қалқанша безінің УДЗ.
  • Ми жағдайын талдау (МРТ).
  • Ағзадағы холестеринді бақылау.
  • li>Офтальмолог пен невропатологпен кеңесу керек.

Гипертониялық синдромның алдын алу

Бірінші және ең бастысы. қан қысымын жүйелі түрде өлшеу маңызды. Алғашқы белгілердің пайда болғанын сезсеңіз, өлшеуді жүргізіп, көрсеткіштерді жазып алыңыз.

Темекі шегу мен алкогольді ішуден бас тартыңыз. Диетадан майлы және тұзды тағамдарды алып тастаңыз, орташа ауырлықтағы диетаны ұстаныңыз. Жаттығуларды жүйелі түрде жасауға дағдыланыңыз, бұл ең қарапайым жаттығулар болуы мүмкін, таза ауада жақсырақ. Стресстік жағдайлардан аулақ болыңыз және седативтерді теріс пайдаланбаңыз. Дене салмағыңызды бақылаңыз. Кем дегенде алты ай сайын негізгі медициналық тексеруден өтіп тұрыңыз.

Бұл аурудан зардап шегетін адамдар үшін диетаны және диетаның құрамын бақылау маңызды. Тағамның минералдық құрамын бақылау маңызды. Дәрігерлер келесі диета ережелерін ұсынады:

  • Жемістер мен көкөністерді тұтынуды көбейтіңіз. Диетадан қаныққан майларды алып тастаңыз.
  • Холестерині жоғары тағамдардан аулақ болыңыз.
  • Көбірек дәнді дақылдар мен құс етін жеңіз.
  • Тәтті тағамдар мен майлы тағамдарды азайтыңыз. Етті (шошқа еті, сиыр еті).
  • Тұзды тұтынуды шектеңіз.
  • Диетада магний, кальций және калий бар тағамдар басым болуы керек.
Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.