Facebook Pixel

Гломерулонефрит

Гломерулонефрит – Бұл инфекциялық-аллергиялық ауру, ол бүйректерге, әсіресе бөшке шарларына әсер етеді. Дәнекер бүйрек тіндері мен тасымалдау арналары ең аз зардап шегеді. Көп жағдайда бұл дербес ауру, бірақ ол жұқпалы аурулармен қатар дамуы да мүмкін.

Гломерулонефрит – несеп шығару, ісіну және гипертониялық синдром. Кейбір жағдайларда бүйректің зақымдануы өз антиденелерінің органның өзіне әсер етуінен болады. Ауру ұзақ мерзімді сипатқа ие және 10-12 жылға созылуы мүмкін, ал шиеленісу кезеңдері ұзақ мерзімді ремиссиямен ауыстырылады. Бұл кезеңде айқын бұзылулар байқалмайды, өйткені бүйрек тінінің құрылымы мен қан қысымы өзгермейді.

Ремиссия жағдайында гломерулонефрит ешқандай түрде көрінбейді. , оны тек зертханалық зерттеулер арқылы анықтауға болады. Жиі гипотермиядан және алкогольді ішуден өршу кезеңі кешіктірілуі мүмкін.

Бүйрек гломерулонефрит: себептері

Дәрігерлер бұл аурудың пайда болуына себеп болатын бірқатар негізгі факторларды анықтайды:

  • Жұқпалардың әртүрлі түрлері: пневмония, шешек, вирустық микроорганизмдер, іш сүзегі.
  • Жүйелік аурулар.
  • Вакциналардың кейбір түрлері. және егу.
  • Улы заттардың ұзақ әсер етуі: ауыр металдар мен газдар, алкоголь.
  • Тұрақты әсер ету.
  • Терінің зақымдануы.
  • Тұқым қуалайтын бейімділік.
  • Тұрақты қызып кету немесе гипотермия.
  • Ағзада витаминдердің белгілі бір түрінің болмауы.
  • Қабыну ошақтарының болуы.
  • Толық емделмеген вирустық аурулар.

Әдетте, гломерулонефрит жағымсыз факторлар әсер еткеннен кейін 2 аптадан кейін пайда бола бастайды, ағзаның жеке ерекшеліктеріне және анамнездің жалпы жағдайына байланысты өршу кезеңі созылады.  

Симптомдары

Аурудың белгілері бүйрек шумақтарының зақымдану формасына байланысты ерекшеленеді, белгілер бір-бірін алмастыруы мүмкін. Негізгі белгілері:

  • Зәрдегі қан және жоғары ақуыз мөлшері.
  • Беттің, аяқтың және аяқтың ісінуі.
  • Жоғары қан қысымы.
  • Зәр жеткілікті мөлшерде бөлінбейді.
  • Адам үнемі шөлдейді.
  • Дене температурасы сәл көтерілуі мүмкін.
  • Ішінара немесе толық. тәбеттің төмендеуі. span>
  • Жеңілдетпейтін құсумен жүретін жүрек айнуы.
  • Жалпы әлсіздік. дене.
  • Бел аймағындағы ауырсыну.
  • Түтіксіз бас ауруы.
  • Дене салмағының тез өсуі, бұл ісінуді қоздыратын.
  • Ентігу.

Гломерулонефрит: диагностика

Қорытынды диагноз жалпы жағдайды бағалау және зерттеу негізінде қойылады. симптомдардың сипаты.

  • Бүйрек жеткіліксіздігінің бар-жоғын анықтау үшін сауалнама жүргізіледі.
  • Жинақ. анамнезден жалпы мәліметтер.
  • span>
  • Науқасты тексеру: ісіну аймақтарын пальпациялау, қан қысымын өлшеу, егер көрсеткіштер болса. жоғарылаған болса, бұл міндетті түрде жазылады.

Зертханалық диагностика келесі процедураларды қамтиды:

  • Белок пен қан қоспаларының деңгейін анықтауға арналған зәр анализі.
  • Биохимиялық қан анализі ағзадағы қабыну процесінің бар-жоғын анықтауға, сондай-ақ оның деңгейін анықтауға көмектеседі. холестерин.
  • Иммундық типті талдау – аурудың аутоиммунды сипатын растауға немесе жоққа шығаруға мүмкіндік береді.

Аспаптық диагностика бүйректің ультрадыбыстық зерттеуін қамтиды, ол бүйрек пен бүйрек тіндерінің жалпы жағдайын анықтайды. , бүйрек тамырларының ультрадыбыстық зерттеуі. Бұған қоса, келесі мамандармен кеңесу қажет болуы мүмкін:

  • Офтальмолог.
  • Оториноларинголог.
  • Ревматолог.
  • Кардиолог.
  • Инфекционист.

Гломерулонефриттің алдын алу

Біріншілік типті профилактика аурудың басталуын және оның алдын алуға арналған. аурудың дамуы. Ол тонзиллит және ЖРВИ сияқты созылмалы инфекцияларды сапалы және уақтылы емдеуден тұрады, олар бүйректің асқынуын тудыруы мүмкін.

Екінші профилактикалық шаралар өршуді болдырмайды:

  • Температураны бақылау.
  • Тағамдағы тұз мөлшерін барынша азайту.
  • Созылмалы инфекция ошақтарын емдеу.
  • Дәрігердің қатаң бақылауымен уақтылы вакцинациялау.
  • Мультивитаминді қабылдау. кешендер.
  • Зәрдің күйін бақылау.
  • Жұмыс жағдайлары төмен температураны, аяқтың ұзақ тұруын және ауыр физикалық күш салу.
  • Үнемі курорттық емдеу.

Тамақтану бойынша кеңес

Бұл ауруға арналған диетада сұйықтық пен тұздың көп мөлшері болмауы керек. Сондай-ақ ақуызға бай тағамдарды тұтынуды азайту керек. Диетаны құрудың бірқатар ережелері бар:

  • Таза тұзды және өте тұзды тағамдарды қоспаңыз.
  • Күніне 30 грамнан артық ақуызды жеуге болмайды.
  • Көмірсулар мен майларды да азайту керек.
  • Толық бас тарту керек. майлы ет пен балықты пайдалану .
  • Сіз балық пен етден жасалған бай, майлы сорпаларды теріс пайдаланбаңыз.
  • беріңіз. дәнді дақылдар.
  • Тағамға ащы дәмдеуіштерді немесе ащы көкөністерді қоспаңыз.
  • Жасыл дақылдарды қолданғанда абай болу керек.
  • Қуатты кофеге тыйым салынады.

 

 

 

 

 

Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.