Facebook Pixel

Трахеит

Трахеит – трахеяға әсер ететін жұқпалы ауру. Ауру жөтелмен бірге жүреді, ол құрғақ немесе көп мөлшерде таза қақырықпен болуы мүмкін. Жөтел кезінде науқас кеудедегі ауырсынуды да сезінеді. Әдетте, трахеит тәуелсіз ауру ретінде дамымайды, бірақ ілеспе зақымдану ретінде әрекет етеді. Көбінесе трахеит фарингитпен ауырғаннан кейін пайда болады. Бұл ауру ерлер де, әйелдер де ауырады, негізінен орта жастағы адамдар, сондай-ақ темекі шегушілер де қауіп тобына жатады.

Трахеиттің себептері

Бұл аурудың дамуының негізгі себебі – бұл вирустар мен бактериялардың трахеяға енуі – патогендер. Ауру жалпы суық тиюмен бірге жүруі мүмкін, осылайша оны ауырлатады. Басқа себептердің қатарында:

  • Жиі гипотермия. Төмен температураның тұрақты әсерінен мұрын-жұтқыншақ аймағындағы шырышты қабық әлсіреп, қорғаныс функцияларын жоғалтады. Осылайша, микробтар мен бактериялар оған белсенді түрде әсер етеді.
  • Иммунитет деңгейін төмендету. Бұл құбылыс маусымдық және созылмалы болуы мүмкін, ол жиі ЖРВИ, витаминдердің жетіспеушілігінен туындайды.
  • Ағзаның аллергиялық реакциясы шырышты қабатта қабыну процесін тудыруы мүмкін. Бұл тағамдық аллергия, дәрі-дәрмектерге реакция, шаң, жүн және т.б.
  • Трахеядағы бөтен денелер: бұл құбылыс жиі балаларда байқалуы мүмкін. Трахеяға бөгде зат түскенде, ағза одан құтылудың барлық мүмкіндігінше тырысады және зақымдалған жерде жергілікті қабыну пайда болады.
  • Зиянды әдеттер (темекі шегу, алкоголь). Темекі шегу денені көптеген вирустық ауруларға бейім етеді және тыныс алу жолдарының шырышты қабығының белсенді тітіркендіргіші болып табылады. Жүйелі түрде қолдану иммундық жүйені төмендетеді.
  • Ингаляциялық ауаның сапасыз. Бұған өндірістегі зиянды факторлардың әсері (түтін, шаң), сонымен қатар қаланың жалпы экологиялық жағдайы жатады. Олар аллергиялық реакциялардың пайда болуын, содан кейін шырышты аймақта қабыну процесін тудырады.
  • Ішкі органдардың қатар жүретін аурулары. Оларға туа біткен немесе жүре пайда болған жүрек ақауы, бүйрек жеткіліксіздігі, өкпе вентиляциясының бұзылуы және кебулер жатады.

Симптомдары

Аурудың негізгі белгісі – құрғақ және дымқыл жөтел көбінесе түнде пайда болады. Бастапқыда ұсақ жөтел бірте-бірте кеуде аймағында жану сезімімен жүретін ұзаққа созылған ұстамаларға айналады.

Басқа белгілердің арасында дәрігерлер мыналарды ажыратады:

  • Дене температурасының жоғарылауы.
  • Дененің әлсіздігі және нашарлауы.
  • Қатты тыныс алу: адамның тыныс алуы өте қиын.
  • Айқын тыныс шулары.
  • Қабырға аралық құрысулар.
  • Тыныс алу жеткіліксіздігі.
  • Тамақтағы ауырсыну, жұтынған кезде жану.
  • Жоғарығу. дауыстың төмендеуі, тембрінің төмендеуі, қарлығу.

Трахеит ауруы – диагностика

Алғашқы белгілер пайда болған кезде отоларингологпен кеңесу керек: ол тексеріп, соңғы диагнозды қояды жәнетрахеитке антибиотиктерді тағайындайды. Диагностикалық шаралардың бірінші кешеніне мыналар кіреді:

  • Теріні тексеру, лимфа түйіндері мен кеуде қуысын пальпациялау
  • <. span> Мұрынмен тыныс алуды шу бар-жоғын тексеру.
  • Тамақ аймағын тексеру.
  • Өкпені тыңдау, тыныс алуды бағалау.

Диагностикалық шаралардың екінші кешені зертханалық және аспаптық әдістерден тұрады.

  • Зертханалық қан. сынақ.
  • Кеуде қуысының рентгенографиясы.
  • Өкпе мен трахеяны эндоскопиялық зерттеу.
  • Мұрын мен тамақтан жағынды алу.
  • Аллергиялық реакцияны анықтау.
  • Риноскопия .

Жедел трахеит – алдын алу

Бұл аурудың алдын алуда иммундық жүйенің жоғары деңгейін сақтау өте маңызды, бұл патогендік бактериялардың ағзаға енуіне жол бермейді. Профилактикалық кешенге мыналар кіреді:

  • Ағзаның жалпы қатаюы.
  • Дұрыс тамақтану.
  • Дәрумендік кешендерді үнемі қабылдау.
  • Вакцинация.
  • Дене белсенділігі.
  • Тыныс алатын ауаның сапасын бақылау да маңызды.
  • Суық тиюді уақтылы және толық емдеу.

Тамақтану бойынша кеңес

Дәрігерлер ақуызға бай тағамдарды тұтынуды көбейтуді және диетадағы көмірсулардың мөлшерін азайтуды ұсынады. Ыдыс жоғары калориялы және құрамында витаминдер кешені болуы керек – ол иммундық жүйенің күйіне пайдалы әсер етеді. Келесі өнімдерге назар аударған жөн:

  • Ет пен балықтың майы аз сорттары.
  • Төмен. -майлы ашытылған сүт өнімдері. span>
  • Жаңа піскен жемістер мен көкөністер.
  • Табиғи компоттар, жеміс сусындары және инфузиялар.
  • Шектеулі мөлшердегі жұмыртқа.

Қайтарылатын тағамдар:

  • Пісірілген нан мен тоқаш.
  • Майлы ет және одан жасалған сорпалар.
  • Қуырылған тағамдар .
  • Аллергия тудыратын тағамдар.
  • Алкоголь, қою кофе.
  • Майлы сүт өнімдері.
Бұл ақпарат тек нұсқаулық үшін берілген. Қолданар алдында дәрігермен кеңесіңіз.